Acasă Centru Alba Alba: Efectele CCR: Încă 27 de inculpaţi, acuzaţi de abuz în serviciu,...

Alba: Efectele CCR: Încă 27 de inculpaţi, acuzaţi de abuz în serviciu, achitaţi

DISTRIBUIȚI

149475 – 07032017 – 27 de inculpaţi, trimişi în judecată de DNA Alba Iulia pentru abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu, au fost achitaţi, luni, de Tribunalul Alba, pe motiv că fapta în cazul lor nu mai este prevăzută de legea penală ca urmare a deciziei CCR, decizia nefiind definitivă.

Între cei 27 de inculpaţi se numără foşti angajaţi ai BCR Sucursala Alba Iulia şi oameni de afaceri, trimişi în judecată pentru mai multe infracţiuni, fiind achitaţi pentru abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu.

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Alba, Sorina Cristorian, a declarat, marţi, corespondentului Mediafax, că zece inculpaţi au fost achitaţi pentru infracţiunea de abuz în serviciu, iar alţi 17 au fost achitaţi pentru complicitate la abuz în serviciu. Totodată, în acest dosar, patru persoane au fost achitate pentru spălare de bani.

În minuta postată pe portalul Tribunalului Alba se arată că inculpaţii, trimişi în judecată de DNA Alba Iulia, au fost achitaţi în urma deciziei Curţii Constituţionale nr. 405/2016. Hotărârea Tribunalului Alba nu este definitivă, ea poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei. Competenţa de soluţionare a apelului revine Curţii de Apel Alba Iulia.

Tribunalul Alba a disjuns cauza, iar o parte din inculpaţii în acest dosar vor fi judecaţi pentru infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit rechizitoriului întocmit de DNA Alba Iulia, în perioada 2004-2010, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, mai mulţi inculpaţi, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu cu prilejul activităţilor de aprobare a creditelor şi/sau tragerii sumelor de bani aprobate în ceea ce priveşte firmele administrate sau reprezentate de ceilalţi inculpaţi.

Acest lucru s-a materializat prin depăşirea competenţei de aprobare, acceptare de documentaţii incomplete, neconstituirea şi raportarea către centrala BCR SA a unor firme ca debitor unic faţă de care banca înregistra expunere, acordarea de punctaje care favorizau clientul pentru eludarea condiţiilor de acordare, neverificarea îndeplinirii de către solicitanţi a condiţiilor impuse de normele bancare pentru încheierea convenţiilor de creditare precum şi a destinaţiei sumelor acordate, nerespectarea condiţiilor pentru reactivarea şi restructurarea creditelor, neurmărirea derulării creditelor de la acordare până la rambursarea integrală, obţinând astfel un folos material necuvenit pentru acestea, corelativ cu producerea unui prejudiciu in patrimoniul unităţii bancare, arată DNA Alba Iulia.

Un număr de 56 de credite, acordate de Centrul de Afaceri Corporate Alba Iulia al BCR SA unui număr de 34 de debitori persoane juridice, au fost acordate cu încălcare gravă a normelor şi instrucţiunilor de lucru în vigoare (Regulamentul Intern, Normele şi Procedurile specifice activităţii de creditare corporate), prin depăşirea limitelor de autoritate, atât din punct de vedere valoric cât şi din punct de vedere al naturii operaţiunii, respectiv prin sprijinirea debitorilor în vederea obţinerii unor astfel de credite prin prezentarea la bancă a unor documente în fotocopie, fără a fi certificate pentru conformitate cu originalul, documente care în urma cercetărilor s-au dovedit a fi false.

Banca Comercială Română s-a constituit parte civilă în cauză cu echivalentul în moneda naţională a sumei de 11.336.000 euro, reprezentând prejudiciu efectiv produs şi beneficiu nerealizat, urmând ca pe parcursul procedurilor sa reactualizeze valoarea prejudiciului. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.