Acasă Externe Agenda Europeana Belgia: 800 de milioane de euro disponibile la Bruxelles pentru cercetarea științifică...

Belgia: 800 de milioane de euro disponibile la Bruxelles pentru cercetarea științifică românească

DISTRIBUIȚI

149793 – 22032017 –  Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a avut o întâlnire la Bruxelles cu ministrul Cercetării şi Inovării din România, Şerban-Constantin Valeca. Cei doi au discutat despre stadiul implementării proiectelor cu fonduri europene în domeniul cercetării şi inovării din România.

În cadrul întâlnirii, înaltul oficial european a salutat alocarea a 60% din Programul Operaţional Competitivitate către cercetare şi faptul că, în cadrul Axei Prioritare 1 ,,Cercetare, dezvoltare tehnologică și inovare în sprijinul competitivității economice și dezvoltării afacerilor”, rata de contractare a proiectelor pentru perioada 2014-2020 este de 60%. Totodată, Corina Creţu a amintit faptul că toate cererile de plată pentru acest domeniu vor putea fi rambursate de către Comisie doar după ce autorităţile de management şi control vor fi desemnate la nivel naţional.

Comisarul european a subliniat necesitatea monitorizării atente a implementării proiectelor majore strategice:

,,În cazul tuturor proiectelor, mai ales a celor precum ELI-NP de la Măgurele, trebuie să evităm problemele avute în trecut şi să asigurăm o utilizare cât mai eficientă a fondurilor disponibile. Comisia Europeană este pregătită să ofere asistenţă tehnică autorităţilor naţionale”.

În cadrul discuţiilor, ministrul Cercetării şi Inovării a prezentat proiectul ALFRED, de cercetare fundamentală,  subliniind că acesta reprezintă o prioritate pentru Guvernul României.

De asemenea, cu ocazia întâlnirii s-a discutat şi pe tema salarizării cercetătorilor români.

„Comisia Europeană, şi eu, personal, am tratat cu maximă atenție această problemă şi mă bucur că s-a găsit o soluție pentru a facilita participarea tuturor cercetătorilor din UE la proiectele de cercetare Orizont 2020”, a menţionat comisarul european Corina Creţu.

Fondul European de Dezvoltare Regională sprijină cu aproximativ 800 de milioane de euro cercetarea românească, prin Programul Operațional Competitivitate.

  • ELI-NP este un proiect pan-european în care România găzduieşte componenta cercetării fundamentale în domeniul fizicii nucleare, cu o contribuție totală a Fondului European de Dezvoltare Regională de 257 de milioane de euro, din care aproape 117 milioane de euro în perioada 2007-2013 și 140 milioane de euro între 2014 și 2020;
  • ALFRED este un proiect de cercetare fundamentală ce are ca scop să dovedească viabilitatea reactoarelor rapide cu plumb, ca sursă sustenabilă de energie. Bugetul necesar pentru construirea ALFRED este estimat la un miliard de euro. Incluzând toate activitățile de sprijin și infrastructura, bugetul total va fi de aproximativ 1,7 miliarde euro.PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.