Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Împrumuturi de zece milioane de euro pentru IMM-urile din sectoarele culturale...

București: Împrumuturi de zece milioane de euro pentru IMM-urile din sectoarele culturale şi creative

DISTRIBUIȚI

149383 – 02032017 – Fondul european de investiții și Libra Internet Bank au semnat primul acord de garantare din România susținut de noul Mecanism de garantare pentru sectoarele culturale și creative din cadrul programului Europa Creativă al Uniunii Europene.

Sprijinul Uniunii Europene va permite ca Libra Internet Bank să se concentreze asupra unui nou sector și să dezvolte un nou produs de finanțare pentru a susține un portofoliu de 45 de milioane RON (aproximativ 10 milioane EUR) de împrumuturi către companii în următorii doi ani. Este de așteptat ca peste 200 de întreprinderi mici și mijlocii din sectoarele culturale și creative (inclusiv publicarea de carţi; jocuri video; artele spectacolului, creație artistică) să acceseze acest nou program. Acesta este al treilea acord semnat în cadrul Facilitǎţii de Garantare pentru Sectoarele Culturale şi Creative, dupǎ cele semnate în luna ianuarie în Spania şi Franţa.

Gunnar Mai, Head of EU Guarantee Facilities, a declarat: “Sunt încântat că semnăm primul acord de Garantare din România pentru Sectoarele Culturale și Creative, cu partenerul nostru de lungă durată, Libra Internet Bank. Accesul la finanțare este adesea limitat pentru companiile din sectoarele culturale și creative și acest nou acord îi va permite instituției Libra Internet Bank să înceapă să finanțeze un nou sector.”

Andrus Ansip, vicepreşedintele european responsabil cu Piaţa unicǎ digitalǎ şi Tibor Navracsics, comisarul european pentru educaţie, culturǎ, tineret şi sport au declarat: “Acordul de astăzi este o veste excelentǎ pentru IMM-urile din România care își desfășoară activitatea în toate sectoarele creative, de la festivaluri şi design pânǎ la literaturǎ și meşteşuguri. Mai mult de 200 de companii vor beneficia de sprijinul facilitǎţii noastre de garantare. Acesta este un instrument foarte bun pentru a acoperi deficitul de finanțare pentru aceste sectoare, contribuind la sprijinirea culturii Europei, diversă și bogată. Se dovedește, astfel, că programul-cadru Europa Creativă al Comisiei Europene poate dispune în mod eficient de modalități inovatoare pentru a susține cultura și sectoarele creative și pentru a facilta dezvoltarea parteneriatelor în toată Europa”.

“Ne bucuram sǎ fim prima bancǎ din România care semneazǎ acordul de garantare cu Fondul european de investiţii pentru Sectoarele Culturale și Creative. Suntem încrezatori în potenţialul acestui nou segment pe care dorim sǎ îl atragem şi ne bucurǎm sǎ sprijinim IMM-urile din acest sector în accesarea finanţǎrii, prin intermediul unor produse accesibile, cu 70% garanţie de la Fondul european de investiţii”, a declarat Emil Bituleanu, Director General Libra Internet Bank.

Sectoarele creative si culturale reprezintă mai mult de 7 milioane de locuri de muncă din Uniunea Europeană și 4,2% din PIB-ul UE (sursă). Accesul la finanțare poate fi dificil de obținut pentru societățile care activează în aceste sectoare, mai ales din cauza naturii intangibile a activelor și a garanțiilor pe care le dețin, a mărimii limitate a pieței, a nesiguranței privitoare la cerere și a lipsei de experiență a intermediarilor financiari în ceea ce privește elementele specifice ale sectorului.

Noul Mecanism de garantare pentru sectoarele de culturale și creative include activități de dezvoltare a capacităților pentru intermediarii financiari, astfel încât aceștia să beneficieze de expetiza necesară în ceea ce privește caracteristicile cheie ale acestor sectoare (de exemplu: modelele de afaceri specifice și evaluarea riscului de credit). Acest tip de expertizǎ va fi oferit de

furnizori de dezvoltare a capacității selectați de FEI (de exemplu, societăți de consultanță specializate în modul de funcționare al sectoarelor culturale si creative) după o cerere de ofertă deschisă. Această susținere va fi gratuită pentru intermediarii financiari.PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.