Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Precizări de la Primăria Capitalei

București: Precizări de la Primăria Capitalei

DISTRIBUIȚI

149428 – 06032017 –  Avand in vedere informatiilor aparute in spatiul public cu privire la consolidarea cladirilor cu risc seismic din Capitala, Primaria Municipiului Bucuresti face urmatoarele precizari:

Consolidarea cladirilor cu risc seismic din Capitala reprezinta una dintre prioritatile actualei administratii, Primarul general, Gabriela Firea, fiind deschisa oricaror solutii propuse de societatea civila, arhitecti sau specialisti in domeniu. In acelasi timp, Municipalitatea ia toate masurile necesare pentru accelerarea ritmului de consolidare, dar si in ceea ce priveste masurile pentru situatiile de urgenta. Astfel, avand in vedere ca in peste 20 de ani s-au consolidat doar 79 de imobile, dintre care 20 cu surse de la bugetul local, restul din surse proprii ale proprietarilor, Municipalitatea a decis infiintarea unei entitati noi, formata din  specialisti in domeniu, care sa ofere solutii reale la aceasta problema. S-a decis astfel infiintarea unei societati comerciale pe actiuni avand ca obiect principal de activitate consolidarea cladirilor cu risc seismic. Activitatea acestei societati se va concentra exclusiv pe solutionarea situatiei cladirilor cu risc seismic ridicat la nivelul Municipiului Bucureti, in acest sens, in sedinta CGMB din data de 28 februarie 2017 obtinandu-se deja acordul de principiu pentru infiintarea acestei structuri. Facem precizarea ca, la preluarea mandatului actualei administratii a Primariei Municipiului Bucuresti, de situatia cladirilor cu risc seismic se ocupau mai multe institutii din cadrul Municipalitatii, neexistand un organism care sa se dedice exclusiv rezolvarii acestei probleme. In plus, de-a lungul anilor, personalul implicat in activitatea de consolidare a cladirilor cu risc seismic s-a confruntat cu numeroase dificultati: timpul lung de la  identificarea si expertizarea  cladirii pâna la finalizarea consolidarii si predarea efectiva a cladirii catre proprietar (in unele cazuri durata depasind 8 ani), complexitatea activitatilor care trebuie desfasurate pentru realizarea acestor lucrari (discutii cu proprietarii pentru a accepta relocarea temporara, lipsa documentatiilor cadastrale, proprietari aflati in strainatate), precum si imposibilitatea demararii lucrarilor in absenta acordului majoritatii locatarilor etc.  Consideram ca aceasta activitate este deosebit de complexa si necesita abordare multidisciplinara. De aceea, este necesara atragerea de specialisti cu inalta calificare din domenii diverse, ce nu poate fi realizata la nivelul de salarizare actual.

Cum stăm

In prezent, lista imobilelor expertizate tehnic existente in Bucuresti cuprinde 174 de cladiri care sunt incadrate in clasa I de risc seismic si care  prezinta  pericol public, si 173 de cladiri care sunt incadrate in clasa I de risc seismic, fara pericol public. Pana in acest moment au fost consolidate 79 cladiri, dintre care 20 cu surse de la bugetul local. Pentru 62 cladiri din cele 174 cladiri au fost depuse documentele legale de catre asociatiile de proprietari, insa doar pentru 8 imobile sunt incheiate contracte de executie a lucrarilor, in conditiile legii, si numai la 2 dintre acestea sunt deschise santiere (imobilele din locatiile Campineanu 9A sector 1 si Pictor Stefan Luchian nr. 12C, sect. 2). Pentru alte 21 cladiri sunt elaborate proiectele de consolidare iar pentru 19 cladiri dosarele proprietarilor sunt incomplete. Alte cladiri expertizate: 330 cladiri RsII, 95 cladiri Rs III, 6 cladiri Rs IV.

Reamintim ca Municipalitatea pune la dispozitia bucurestenilor care doresc sa-si reconsolidereze locuintele, doua blocuri cu 128 de apartamente, in centrul Capitalei, in Piata Natiunilor Unite. Acestea sunt locuinte de necesitate, din care sunt ocupate doar 41 de apartamente.

Cladiri de patrimoniu consolidate

In ceea ce priveste consolidarea cladirilor aflate in administrarea Municipalitatii, pana in acest moment s-au consolidat/reabilitat monumente istorice de interes public precum Hanul Gabroveni, Casa Cesianu,  Muzeul „Nicolae Minovici”,  Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu”,  sediul vechi al Primariei Capitalei, Centrul unic de informare de pe bulevardul Elisabeta, Arcul de Triumf.

De asemenea, PMB a mai consolidat teatrele Constantin Tanase si Evreiesc.

Scoli

Primaria Municipiului Bucuresti a reabilitat si consolidat, in cadrul programului „Reabilitarea Infrastructurii Educationale din Bucuresti”, confinantat de BEI, un numar de 100 de scoli.

Alte cladiri

Regina Elisabeta nr.27-29 (sediu Primaria Sector 5), incadrata in clasa a II risc seismic – urmeaza semnarea contractului de proiectare, asistenta tehnica si executie lucrari; Centrul Militar Zonal – str. Icoanei nr. 27, sect. 2 – lucrari de consolidare si amenajare sediu administrativ – se va demara procedura de achizitie publica a lucrarilor de proiectare si executie; imobil Strada Academiei, nr. 3-5  sect. 3, cls. I risc seismic, Calea Victoriei nr. 22-24 sect. 3, cls. II risc seismic – obiectivul este prevazut in buget, urmeaza sa fie demarata achizitia  pentru elaborarea DALI (docum. avizare lucrari interventie);  imobil str. Gutenberg nr. 1 sect. 5 – expertizare in vederea consolidarii;

Centrul istoric:

In Centrul Istoric, institutia noastra are in program contractarea executiei lucrarilor de consolidare a 3 cladiri, in cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbana (Reconditionarea si crearea structurii de sprijinire a afacerilor „Curtea Mestesugarilor” – consolidare imobil strada Covaci nr. 13 sector 3;  Proiect restaurare Catacombe Hanul Stavropoleos cu amenajare spatiu adiacent – consolidare vestigii arheologice; Palatul Voievodal ”Curtea Veche”)

Pentru alte 10 cladiri din Centrul Istoric, care necesita consolidare si care se afla in proprietatea statului, s-au elaborat studii si expertize, urmand a se decide in Consiliu daca finantarea se va face din bugetul local sau in parteneriat public privat.

Teatre

Teatrul Foarte Mic – imobilul din Bd. Carol I nr. 21/ Str. Jean Louis Calderon nr. 2; Teatrul Mic – Str. Const. Mille nr. 16, sect. 1; Teatrul Municipal L.S. Bulandra imobilul din Str. Schitu Magureanu nr. 1, sect. 5, Bucuresti, Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucuresti ARCUB – Str. Batistei nr. 14, sect. 2, Universitatea Populara Ioan I. Dalles – Nicolae Balcescu nr. 18, sect. 1, Teatrul Tineretului Metropolis, str.. Mihai Eminescu nr. 89, sect. 2,  Teatrul de Animatie Tandarica – Calea Victoriei nr. 48-50, sect. 3, Circ & Variete Globus Bucuresti – Aleea Circului nr. 15, sect. 2, Muzeul Municipiului Bucuresti: mai multe imobile pe care le administreaza se regasesc in Lista cladirilor incadrate in categoria de urgenta de interventie, dar neincadrate in clasele de risc corespunzatoare:  Palatul Sutu – Bd. I.C.Bratianu nr. 2, Casa Memoriala Macovei – Str. 11 Iunie nr. 38, Muzeul Tattarascu – Str. Domnita Anastasia nr. 7.

Din punct de vedere tehnic si juridic, in aceeasi situatie se afla si alte teatre si spatii publice, insa, fara acordul tuturor proprietarilor, in conditiile legale actuale, nu se pot intreprinde actiuni de consolidare a teatrelor. Decizia de interventie ce revine fiecarui proprietar conduce la dificultati in luarea masurilor de punere in siguranta.

Lista imobilelor  incadrate in clasa I de risc seismic  se regaseste pe site-ul Primariei Municipiului Bucuresti (www.pmb.ro<http://www.pmb.ro/><http://www.pmb.ro/>).

Primăria Capitalei anunţă decizia de a înfiinţa o societate comercială pe acţiuni care să se ocupe de consolidarea clădirilor cu risc seismic, locatarii care doresc să îşi consolideze imobilele putând să se mute în locuinţele de necesitate puse la dispoziţie pe perioada lucrărilor.

Activitatea noii societăţi comerciale înfiinţată la nivelul Primăriei Capitalei se va axa exclusiv pe soluţionarea situaţiei clădirilor cu risc seismic ridicat la nivelul Municipiului Bucureşti şi va avea în componenţă specialişti în domeniu.

„De-a lungul anilor, personalul implicat în activitatea de consolidare a clădirilor cu risc seismic s-a confruntat cu numeroase dificultăţi: timpul lung de la identificarea şi expertizarea clădirii până la finalizarea consolidării şi predarea efectivă a clădirii către proprietar (în unele cazuri durata depăşind 8 ani), complexitatea activităţilor care trebuie desfăşurate pentru realizarea acestor lucrări (discuţii cu proprietarii pentru a accepta relocarea temporară, lipsa documentaţiilor cadastrale, proprietari aflaţi în străinatate), precum şi imposibilitatea demarării lucrărilor în absenţa acordului majorităţii locatarilor etc. Considerăm că această activitate este deosebit de complexă şi necesită abordare multidisciplinară. De aceea, este necesară atragerea de specialişti cu înaltă calificare din domenii diverse, ce nu poate fi realizată la nivelul de salarizare actual”, se arată într-un comunicat de presă remis de Primăria Capitalei agenţiei de presă MEDIAFAX.

În prezent, în Capitală există 174 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public şi 173 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, fără a reprezenta pericol public. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.