Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Premierul Grindenau a discutat cu omologul maltez despre prioritățile europene

București: Premierul Grindenau a discutat cu omologul maltez despre prioritățile europene

DISTRIBUIȚI

149356 – 01032017 – Prim-Ministrul României, Sorin Grindeanu, l-a primit astăzi, la Palatul Victoria, pe omologul său maltez Joseph Muscat, în cadrul unui turneu pe care acesta îl întreprinde în statele membre ale Uniunii Europene, în contextul în care Malta deține Președinția Consiliului UE în acest semestru.

În timpul momentului protocolar de strângere de mâini din holul Guvernului se auzeau, pe fundal, protestestele din Piața Victoriei.

La întrevederea oficială au mai participat, din partea României, Teodor Meleșcanu, ministru al Afacerilor Externe,  Ana Birchall, ministru delegat pentru Afaceri Europene, Cristian Bădescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Marius Nica, consilier de stat în cadrul Guvernului României.

Din delegația malteză au făcut parte Louis Grech, viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Europene, George Vella- ministrul Afacerilor Externe, Ian Borg – secretar parlamentar pentru președinția UE 2017 și fonduri europene și Marlene Bonnici – reprezentant permanent la UE.

Discuțiile au vizat prioritățile malteze ale Președinției Consiliului UE, cu accent pe dezbaterile referitoare la viitorul Europei, gestionarea migrației, importanța consolidării Pieței Unice, politica de vecinătate, procesul de extindere, precum şi pregătirea negocierilor privind Brexit.

Premierul Sorin Mihai Grindeanu a reiterat susținerea României pentru prioritățile Președinției malteze și a reconfirmat angajamentul autorităților de la București pentru consolidarea și redinamizarea construcției europene, în special în perspectiva Summit-ului de la Roma din 25 martie a.c.

În privința Brexit, partea română a reafirmat angajamentul ferm al României pentru promovarea unei abordări constructive în negocieri și a subliniat necesitatea unei poziții unitare la nivel UE în baza principiilor convenite cu privire la prezervarea integrităţii pieței interne și menținerea drepturilor cetățenilor europeni în Marea Britanie.

Cei doi oficiali au apreciat că negocierile privind ieșirea Marii Britanii din UE nu trebuie să afecteze procesul de reflecție privind viitorul proiectului european și nici să deturneze UE de la realizarea obiectivelor și priorităților sale politice.

În ceea ce privește dezbaterea referitoare la viitorul Uniunii, a fost subliniat interesul comun pentru implicarea activă în susținerea unei Uniuni consolidate, bazată pe coeziune, solidaritate și în spiritul valorilor fundamentale. Partea română a menționat necesitatea unei abordări inclusive, în format de dialog deschis participării tuturor statelor membre.

Referitor la subiectul migrației, premierul român a reiterat susținerea pentru un răspuns comun al UE, subliniind solidaritatea de care România a dat dovadă și contribuția substanțială la eforturile UE de gestionare a migrației. Cu privire la politica de vecinătate, a arătat importanța acordării unei atenții particulare asupra vecinătății estice și a eforturilor de consolidare a rezilienței partenerilor estici, în paralel cu demersurile vizând vecinătatea sudică a Uniunii.

Părțile au evidențiat stadiul și evoluția foarte bună a relațiilor bilaterale și au manifestat un interes deosebit pentru continuarea aprofundării dialogului politic, atât în plan bilateral, cât și la nivel european.

În cadrul întrevederii, reprezentanții celor două țări au discutat și despre procesul de pregătire a preluării Președinției Consiliului UE, având în vedere faptul că România va prelua Președinția în primul semestru al anului 2019. Partea română a subliniat că Președinția Consiliului UE reprezintă o provocare pentru România, care își propune o colaborare cât mai bună cu statele membre pentru a ilustra proiectul european în modul cel mai adecvat. Guvernul român este determinat să sprijine Uniunea Europeană în demersurile sale de a crește securitatea și prosperitatea în regiunile europene.

De asemenea, un alt subiect discutat a vizat îmbunătățirea absorbției fondurilor europene de către România. „Creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene este o prioritate a programului nostru de guvernare, ca instrument esențial de susținere a creșterii economice”, a afirmat premierul român.

Vizita premierului maltez Joseph Muscat la Bucuresti este prima a unui omolog din mandatul lui Sorin Grindeanu. Premierul Republicii Malta are programată și o întrevedere, Palatul Cotroceni, unde va fi primit de președintele Klaus Iohannis. – PROMPT MEDIA

 

foto:ziuanews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.