Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: România se implică activ în creșterea nivelului de securitate a cetățenilor...

București: România se implică activ în creșterea nivelului de securitate a cetățenilor din statele UE

DISTRIBUIȚI

149924 – 29032017 –  Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, a participat, marți 28 martie a.c., la deschiderea ”Seminarului Grupului Comun de Planificare al NATO în domeniul rezilienței pregătirii urgențelor civile”. Evenimentul aa avut loc la Palatul Parlamentului, la București, în perioada 27 – 29 martie a.c..

”Folosesc acest prilej pentru a reafirma deplina implicare a României, implicit a Ministerului Afacerilor Interne, în eforturile comune ale aliaților NATO pentru stabilitatea și creșterea nivelului de securitate a cetățenilor din statele membre, sau pentru cei din zone aflate în curs de dobândire, sau consolidare a democrației. Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne asigură un rol integrator la nivel național în domeniul prevenirii, pregătirii și a răspunsului în cazul urgențelor civile. Participarea experților români la eforturile colective NATO de dezvoltare a rezilienței reprezintă o contribuție dar și o oportunitate pentru România. Conectarea la o rețea impresionantă de experți în domenii importante și diverse, ne permite preluarea de bune practici”, a subliniat Carmen Daniela Dan.

Prezent la acest eveniment, asistent al secretarului general al NATO pentru operații, Patrick Turner, a apreciat contribuția semnificativă a României în domeniul Apărării și a urgențelor civile, subliniind importanța continuării cooperării dintre structurile de profil din cadrul NATO și UE.

Cele șapte cerințe de bază pe reziliență ale NATO sunt continuarea guvernării, comunicațiile, energie, resursa de apă și mâncare, sistemul de transport, mișcările de masă ale unor populații și gestionarea incidentelor cu victime multiple. Îndeplinirea acestor cerințe au rolul de a pregăti statul astfel încât să-și poată menține funcțiile esențiale la parametri optimi în cazul unor urgențe civile (dezastre naturale, accidente colective, amenințări și conflicte hibride, terorism etc.) și de a asigura serviciile esențiale pentru funcționarea unei țări.

“Suntem onorați că România este gazda unui eveniment de o asemenea importanță pentru NATO. Din 2016, pe baza angajamentului luat de șefii de state și guverne, reziliența a devenit o prioritate atât pentru NATO cât și pentru fiecare stat aliat și partener. Acum, după multă muncă, au fost dezvoltate instrumente de lucru pentru îndeplinirea celor șapte cerințe de bază ale conceptului de reziliență. La acest seminar NATO organizat la București, accentul se pune pe autoritățile naționale pentru prezentarea stadiului implementării celor șapte cerințe de bază”, a declarat dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Seminarul își propune să faciliteze familiarizarea reprezentanților autorităților naționale cu procesul de planificare în domeniul apărării derulat de NATO și să reprezinte un element de contribuție pentru Raportul asupra Stadiului de Pregătire în domeniul Urgențelor Civile, document ce urmează să fie finalizat până la Întâlnirea Miniștrilor Apărării care va avea loc în februarie 2018.

La seminar au mai participat ministrul Apărării Naţionale, Gabriel-Beniamin Leş, șeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de Stat dr. Raed Arafat, precum și reprezentanți ai structurilor naționale și internaționale cu responsabilități în domeniul Apărării și gestionării situațiilor de urgență.

În contextul acestui eveniment, ministrul Dan l-a primit, la sediul MAI, pe Patrick Turner, asistentul Secretarului General al NATO. În cadrul întâlnirii bilaterale a fost subliniată importanța cooperării dintre statele Alianței, fiind subliniată contribuția semnificativă a României în domeniul rezilienței pregătirii urgențelor civile.  PROMPT MEDIA

 

foto:cotidianul.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.