Acasă Externe Coreea de Nord provoacă din nou

Coreea de Nord provoacă din nou

DISTRIBUIȚI

149438 – 06032017 –  Coreea de Nord a lansat luni mai multe rachete în Marea Japoniei, afirmă surse militare de la Seul ale agenţiei sud-coreene de presă Yonhap, preluate de Agerpres.

Premierul japonez Shinzo Abe, citat de Reuters, a susţinut că ar fi vorba de patru rachete, dintre care trei au ajuns în zona economică exclusivă a Japoniei. Guvernul de la Tokyo a înaintat un protest către Phenian, a precizat el.

Un purtător de cuvânt al executivului nipon a vorbit de ”o ameninţare gravă la adresa securităţii naţionale”, dar a afirmat că potrivit primelor rapoarte nu au fost afectate nave sau avioane din zona respectivă.

Statul Major Interarme al Coreei de Sud a anunţat iniţial, într-un mesaj text către Yonhap, că lansarea unei singure rachete a avut loc la ora locală 7.36 (n. red. – 1.06 ora României) de la baza Dongchang-ri pentru rachete cu rază lungă de acţiune, din apropierea graniţei cu China. Ulterior, aceeaşi sursă a menţionat mai multe rachete, fără a preciza numărul acestora.

Prima rachetă menţionată, care a traversat Coreea de Nord şi a căzut în Marea Japoniei, ar putea fi de tip balistic intercontinental, a afirmat un oficial militar din ministerul sud-coreean al apărării. Acest tip de rachetă ar putea ajunge până pe teritoriul american. Potrivit Yonhap, lansarea pare a fi o reacţie la manevrele militare comune ale Coreei de Sud şi Statelor Unite, aflate în curs.

Reacția Americii

”Statele Unite condamnă ferm tirurile cu rachete balistice, efectuate de Coreea de Nord, tiruri care încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite ce interzic explicit Phenianului să procedeze la tiruri care utilizează tehnologia rachetelor balistice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner, într-un comunicat. ”Rămânem pregătiţi – şi vom continua să luăm măsurile necesare pentru aceasta – să ne apărăm şi să-i apărăm pe aliaţii noştri împotriva unui atac şi suntem pregătiţi să utilizăm toată gama mijloacelor aflate la dispoziţia noastră împotriva acestei ameninţări crescânde”, a adăugat acelaşi purtător de cuvânt.

Potrivit lui Mark Toner, aceste noi tiruri, aceste noi tiruri nu vor face decât să întărească rezoluţia ”din oţel călit” a Washingtonului şi a aliaţilor săi faţă de ”conduita ilegală” a Coreii de Nord. –  PROMPT MEDIA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.