Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti În București începe curățenia de primăvară

În București începe curățenia de primăvară

DISTRIBUIȚI

149513 – 08032017 –  Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a convocat miercuri dimineata comandamentul pentru curatenia de primavara, in care a dispus o serie de masuri concrete pentru ecologizarea si infrumusetarea orasului, dar si  pentru repararea strazilor din Bucuresti. ”Am avut o iarna geroasa, cu numeroase precipitatii, care a lasat in urma ei orasul murdar si nenumarate gropi in asfalt. Trebuie sa ne mobilizam pentru a incepe curatarea, ecologizarea, infrumusetarea orasului dar si repararea strazilor, a drumurilor si cailor de acces care au fost afectate de materialul antiderapant folosit in aceasta iarna. Trebuie sa actionam concertat, rapid si eficient, pentru ca bucurestenii sa vada si sa simta ca a venit primavara. Vom face curatenie in parcuri, se vor reface spatiile verzi, se vor curata strazile si trotuarele, se vor spala mijloacele de transport in comun! Am dispus zilele acestea implementarea cat mai rapida a programului de masuri si actiuni pentru gospodarirea si infrumusetarea Municipiului Bucuresti, prin care sunt stabilite responsabilitati concrete pentru toti operatorii de salubrizare, ADP-uri, directiile de specialitate ale Primariei Generale si ale Primariilor de sector, precum si institutiile subordonate acestora.

Firea a mai anuntat ca doua zone emblematice din Capitala vor fi igienizate de urgenta:  Calea Victoriei -Magheru si Centrul Vechi. ”Ne pregatim ca incepand cu Sarbatorile Pascale, sa transformam Calea Victoriei in zona pietonala, in fiecare weekend, de vineri seara pana duminica seara, astfel incat toti bucurestenii care nu vor pleca in vacanta sa se poata plimba si bucura de una dintre cele mai frumoase zone ale Capitalei. Toate vitrinele trebuie sa fie amenajate si infrumusetate. Agentii comerciali vor deschide terase, vor avea loc si spectacole de strada”.

Totodata, prin Programul de masuri si actiuni pentru gospodarirea si infrumusetarea Municipiului Bucuresti, care se va desfasura in perioada martie – aprilie, Primarul General a dispus ca operatorii de salubrizare sa mature si sa spele strazile, inclusiv trotuarele, parcarile si semnele de circulatie. „Trebuie igienizate de urgenta si terenurile virane, pentru ca in ultima vreme acestea au devenit depozite necontrolate de deseuri. Mi-au fost semnalate de catre cetateni astfel de probleme in special in Sectorul 5 – zona Trafic Greu – Soseaua Progresul, Zetari. Trebuie inlocuite cosurile de gunoi stricate si trebuie amplasate mai multe cosuri de gunoi pentru ca exista plangeri ale cetatenilor in acest sens, in special in Centrul Vechi”, a mai declarat Firea.

 

Protejarea monumentelor istorice si infiintarea de  spatii speciale pentru  graffiti

 

Totodata, Gabriela Firea a discutat si despre protejarea monumentelor istorice, care sunt acoperite de graffiti: ”Nu sunt impotriva acestui mod de exprimare artistica, insa acesta trebuie realizat in locuri special amenajate si nu pe cladiri monument, de patrimoniu, pe care ar trebui sa le protejam si sa le punem in valoare. Am discutat atat cu reprezentantii ALPAB cat si cu diverse ONG-uri care doresc organizarea unor concursuri de gen, despre infiintarea in parcuri si in alte zone a unor spatii dedicate pentru graffiti, astfel incat tinerii care doresc sa se exprime in aceasta maniera sa o poata face in mod civilizat”.

În viitorul apropiat vor avea loc mai multe dezbateri legate de Regulamentul de publicitate, astfel incat, in cel mai scurt timp sa existe in Capitala reguli unitare de afisaj care sa contribuie la infrumusetarea orasului si nu la uratirea acestuia.

 

Parcurile din Bucuresti trebuie sa fie curate si sigure!

 

In ceea ce priveste parcurile administrate de Municipalitate, Administratia Lacuri Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB) efectueaza deja lucrari tehnico-administrative, de intretinere arbori si spatii verzi in parcurile Cismigiu, Tineretului, Parcul Sala Palatului, Carol, Unirii, Izvor, Floreasca, Parcul Circului, Bordei si Herastrau.

Numeroase sesizari ale cetatenilor vizeaza locurile de joaca din parcuri. Leaganele, toboganele, tot mobilierul din parcuri trebuie verificat, astfel incat sa fie sigur. Este de asemenea nevoie de mai multe piese de mobilier in locurile de joaca. Va rog sa acordati atentie si lacurilor aflate in parcurile administrate de Primarie. Trebuie curatate urgent, in unele cazuri luciul apei este acoperit de deseuri sau de vegetatie. Am solicitat Administratiei Lacuri Parcuri si Agrement Bucuresti ca toate plantele din parcurile aflate in administrarea Municipalitatii sa provina din serele proprii ALPAB. Va anunt ca voi verifica personal modul in care ALPAB va actiona in special in ceea ce priveste aceste locuri de joaca. De asemenea, Politia Locala a Municipiului Bucuresti si Politiile Locale vor verifica permanent modul in care se va actiona la nivelul intregului oras”, a promis Firea.

 

Repararea strazilor si curatarea mijloacelor de transport in comun

 

RATB va curata, spala si igieniza statiile, mijloacele de transport in comun si va asigura salubrizarea corespunzatoare a cailor de rulare proprii a tramvaielor.

In ceea ce priveste marcajele rutiere si refacerea drumurilor, Administratia Strazilor continua plombarea cu mixtura stocabila a gropilor aparute in urma sezonului rece, urmand ca in perioada imediat urmatoare sa inceapa asfaltarile pe arterele pe care le  administreaza, pe tronsoanele de drum unde se impun astfel de lucrari. Asfaltarea arterelor nu se va face la orele de varf, pentru a nu perturba traficul rutier din Capitala.

Astfel, Administratia Strazilor remediaza si inlocuieste elemente de mobilier urban (bolarzi) in urmatoarele zone: Calea Victoriei, bd. M. Kogalniceanu, bd. Regina Elisabeta, bd. Gh. Magheru, bd. Nicolae Balcescu, str. C.A.Rosetti, str. Maria Rosetti, zona Universitatii, str. N. Golescu, zona P-ta Unirii, Str. Ion Ghica.  De asemenea,  se vor igieniza pasajele rutiere si pietonale, se vor remedia sistemele de iluminat in pasaje, dar si elementele de siguranta rutiera (stalpisori, panouri, garduri directionale), se va reface semnalizarea prin ansamblu reflectorizant a pastilelor bordurate, se va remedia si inlocui semnalizarea verticala afectata de conditiile meteo (zapada) si se vor reface marcajele rutiere pentru trecerile de pietoni, precum si marcajele rutiere afectate prin lucrarile de reparatie a drumurilor.

Totodata, Firea a reamintit ca in aceasta primavara se vor implementa si benzile unice, pe arterele unde politia rutiera considera ca acestea ajuta la fluidizarea traficului:

 

Agentii economici si asociatiile de proprietari au obligatia sa isi salubrizeze spatiile pe care le  detin

 

In cadrul comandamentului de curatenie de primavara s-a discutat si despre obligatiile agentilor economici si ale asociatiilor de proprietari, care trebuie sa isi salubrizeze spatiile pe care le  detin, conform OG 21/2002.

Astfel, agentii economici trebuie sa spele si curete geamurile spatiilor comerciale proprii, sa indeparteze afisele de pe cladiri, sa salubrizeze spatiile de depozitare a deseurilor, curtile interioare. Comerciantii au, de asemenea, obligatia sa   reconditioneze  sau sa înlocuiasca cosurile de deseuri amplasate la intrarea în unitate,  sa refaca si sa salubrizeze spatiile verzi din incinte.

Totodata, asociatiile de proprietari/locatari au obligatia sa salubrizeze si reamenajeze spatiile verzi aferente blocurilor/imobilelor detinute, sa refaca si sa inscriptioneze fiecare bloc, scara cu adresele corespunzatoare (strada, nr., bloc, scara, apartamente existente pe scara, etc.).

Gabriela Firea a solicitat de asemenea primarilor de sector sa identifice si sa ia masuri in ceea ce priveste masinile abandonate pe domeniul public, sa  refaca si sa salubrizeze spatiile vezi si aleile aferente blocurilor, dar si sa toaleteze arborii acolo unde este cazul.

–  PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.