Acasă Politic Pentru noile manuale, MEN nu mai ia în calcul prețul, ci calitatea

Pentru noile manuale, MEN nu mai ia în calcul prețul, ci calitatea

DISTRIBUIȚI
Foto Prompt Media

149486 – 07032017 – Ministrul Educaţiei Naţionale, Pavel Năstase, a vorbit astăzi, într-o conferință de presă susținută împreună cu secretarul de stat Gabriel Liviu Ispas, directorul Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei, Ciprian Fartuşnic, şi directorul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare, Marian Şuţă,  despre noutățile legate de programele și manuale şcolare pentru gimnaziu.

Pavel a afirmat că dorește ca manualele pentru ciclul gimnazial să fie disponibile pentru elevi înainte de începerea anului școlar 2017-2018.  Ministerul a anuțat că a semnat trei ordine care reglementează această problemă, făcând precizări în primul rând la manualele care sunt deja folosite în momentul de faţă. Astfel, ministrului, manualele pentru clasele I-IV şi VI-XII sunt într-un proces de reînnoire. De asemenea, pentru prima clasă de gimnaziu, clasa a V-a, ministrul a anunţat de că este vorba nu doar despre manuale noi, ci și despre programe şcolare noi.

Foto Prompt Media

Pentru gimnaziu a fost vorba de o abordare paralelă pentru toate clasele  din a5a până în a8a. Am reuşit într-un timp record să producem aceste programe şcolare. De asemenea, programele au fost supuse specialiştilor, prin intermediul unor comisii de specialitate care au analizat ce au realizat grupurile de lucru, iar observaţiile au fost incluse în programele care sunt astăzi prezentate pentru a fi folosite în scopul producerii manualelor aferente pentru clasa a V-a” a anunţat ministrul.

Înainte de a fi introduse în circuit, am dori ca aceste programe să fie validate şi de profesorii care urmează să predea aceste discipline. Am  adus la Minister, pentru validarea programelor, echipe pentru fiecare disciplină, alături de inspectori de specialitate din cadrul ministerului şi ,totodată, ne-am bucurat şi de sprijinul Academiei Române. Acestea vor fi publicate astăzi în Monitorul Oficial, după care vom intra în etapa de realizare a manualelor. De asemenea, pentru manuale am semnat un al treilea ordin care vizează metodologia de licitaţie pentru acestea, iar după îndelungi discuţii cu editurile care au fost implicate, am observat împreună două probleme importante: reducerea perioadei de depunere a ofertelor de la 6 luni la 100 zile şi schimbarea criteriilor de calificare a lor, în sensul că nu mai luăm în considerare preţul cel mai mic, ci facem o comparaţie între calitate şi preţ” a mai declarat ministrul Educaţiei.

De asemenea, acesta a afirmat faptul că noile manuale pleacă de  la competenţe, sunt moderne şi speră că vor satisface așteptările beneficiarilor.

În ceea ce priveşte competitivitatea în evaluările naţionale şi internaţionale ale elevilor, ministrul speră ca pe masură ce se va reuşi  producerea de  programe şcolare şi manuale de calitate, se va observa şi o creştere a performanţelor în evaluările internaţionale.

Tot procesul de realizare a ordinului a fost sub deplină transparenţă şi legalitate. Pentru prima oară în ultimii 15 ani, putem să discutăm de o liberalizare a pieţei manualelor de clasa a V-a. Toate manualele care îndeplinesc criteriile de calitate vor fi selectate, urmând ca profesorii să poată decidă în cunoştinţă de cauză ce manual vor avea la catedră”, a completat secretarul de stat Gabriel Ispas.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.