Acasă Politic Vasile Puscaș: După Roma ar fi bine să vedem o UE cu...

Vasile Puscaș: După Roma ar fi bine să vedem o UE cu state mai integrate

DISTRIBUIȚI

149841 – 24032017 –  ”Proiecte naţionale de integrare ȋn profunzime ȋn loc de state cu viteze diferite” este perspectiva pe care o propune profesorul universitar Vasile Puşcaş, fost negociator şef al Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană, ȋntr-un interviu pentru RFI. “Exodul forţei de muncă este o pierdere ireparabilă pentru România, care ȋi va afecta parcursul european unde investiţia ȋn resursele umane asigură statelor un loc de competitor pe piaţă”, atrage atenţia profesorul. România va simţi din plin efectul exodului forţei de muncă, într-o Europă în care competiţia va fi câştigată de capitalul uman, nu de cel financiar.

Vasile Puscaş a făcut aceste aprecieri ȋn cadrul unui eveniment de lansare a noului său volum dedicat parcursului european al României. El a mai adăugat că resursele umane româneşti ar trebui să reprezinte o prioritate pentru autorităţi.

Chiar înainte de semnării tratatului de aderare, în 2005, se ştia, fuseseră avertismente în acest sens, că, dacă în România nu sunt create locuri de muncă pe măsura complexităţii pieţei muncii europene, oamenii vor pleca. Legea salarizării unitare, aflată în dezbatere acum şi în anii din urmă, trebuia adoptată atunci, în 2005, ca oamenii să ştie pe ce se bazează. Programe de investiţii în capitalul uman atunci trebuia finanţate şi întărite. Acum, cu următorul mod de organizare şi funcţionare al Uniunii Europene, când lupta se va da pe terenul competitivităţii resurselor umane şi nu pe cel al resurselor financiare care sunt mai mult decât suficiente, România va simţi din plin efectul exodului forţei de muncă, spune Vasile Puşcaş, fost negociator-şef al României cu Uniunea Europeană în perioada 2000-2004, când au fost încheiate capitolele de aderare la UE.

“Bătălia este pe terenul competitivităţii. Discutăm acum de un nucleu dur al Uniunii, dar în acel nucleu, lupta va fi pe terenul competitivităţii şi va câştiga acela care are forţă de muncă înalt calificată şi competitivă”, a spus Puşcaş la evenimentul de lansare a ultimei sale cărţi “România şi calea de viaţă europeană”.

În weekend, la Roma, are loc summitul celor 27 de lideri ai UE, care marchează 60 de ani de la semnarea Tratatatului care a pus bazele Uniunii Europene.   PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.