Acasă Opinii/Analize Victor Ponta vrea partid

Victor Ponta vrea partid

DISTRIBUIȚI

Sorin Roșca Stănescu – 149539 – 09032017 – Din luna decembrie, Victor Ponta nu a mai vorbit cu Liviu Dragnea. Cel puțin nu direct. A făcut-o, însă, prin intermediul paginilor de Facebook și al micilor ecrane. Se cheamă că nu sunt prieteni dacă, de aproape trei luni, nu au, unul cu altul, niciun contact direct. Se cheamă, însă, că sunt dușmani? Care sunt intențiile reale ale lui Victor Ponta? Vrea să își facă partid? Vrea să revină la conducerea PSD?

Nu s-a mai întâmplat niciodată ca un lider plecat de la conducerea PSD să revină, din nou, în postura de conducător. De altfel, nici în celelalte partide situația nu e diferită. Teoretic, însă, nu este imposibil ca Victor Ponta să revină în forță. La vârful vârfului. De ce?

Spre deosebire de ceilalți foști președinți de partide, Victor Ponta nu este obosit. Dimpotrivă, este în formă maximă. Iar acum are și experiență. Știe mai bine decât altădată, în trecut, care sunt capcanele din PSD. Îi cunoaște pe trădători, dar și pe cei loiali. În plus, vine cu experiență solidă în materie de guvernare. Și a trecut suficient timp pentru ca trădările sale să fie uitate. Sau iertate. Și poate nu își mai propune, în viitor, să fie atât de duplicitar. Dar ce șanse reale are de a reveni, în PSD, în poziția de președinte?

În ciuda nenumăratelor sale șovăieli, pe care adversarii le atribuie lașității, iar prietenii unei tehnici de așteptare, de echilibru, de înșelare a adversarului, Liviu Dragnea poate fi silit să părăsească conducerea PSD. Evident, nu din interior. Este primul președinte al acestui partid, cel mai mare partid socialist din Europa și poate din lume, care a fost ales în unanimitate de către toți membrii formațiunii. Are o legitimitate pe care nu i-o poate contesta nimeni. O legitimitate consolidată prin spectaculoasa victorie din alegeri. În schimb, teoretic ce cel puțin, președintele PSD poate fi debarcat din exterior.

Cine are interesul să îl scoată din joc pe Liviu Dragnea? Ținând cont de ultimele evenimente, în niciun caz președintele Klaus Iohannis. Liviu Dragnea s-a dovedit, față de acesta, suficient de precaut, aproape suspect de precaut, și, în unele împrejurări, chiar curtenitor. Este gata oricând să primească, dacă i se întinde, ramura de măslin. Și să facă un pact de coabitare cu președintele României. SRI, cea mai importantă instituție de forță, nu îl vânează pe Liviu Dragnea. Cel mult îi arată, din când în când, pisica. În plus, Serviciul Român de Informații, cu Eduard Hellvig în frunte, îi este loial președintelui Klaus Iohannis. Dacă președintele Klaus Iohannis nu vrea eliminarea lui Dragnea, nici SRI nu vrea. Și, în plus, după cum s-a văzut, trecutul cunoaște multiple momente în care Liviu Dragnea s-a dovedit un apropiat al celui mai important serviciu secret.

În consecință, Liviu Dragnea este vânat doar de DNA. Iar asta se vede cu ochiul liber. Dovezile vin zilnic, una după alta. Și nu este mai puțin adevărat că el reprezintă și un trofeu trecut și viitor al justiției. O nouă condamnare îl poate scoate din joc. Iar pentru o nouă condamnare, nu mai este necesar ca SRI sau Klaus Iohannis să mai miște vreun deget.

Dacă Liviu Dragnea este scos din joc într-o formulă penală, atunci cineva va ocupa poziția de vârf în PSD. Din cercul apropiat al lui Liviu Dragnea nicio persoană nu pare a întruni calitățile necesare. Poate cu excepția a două doamne: Lia Olguța Vasilescu și Rovana Plumb. Dar covorul roșu nu este încă pus pentru ele. Victor Ponta are prima șansă de a obține trofeul pe care, într-o zi de rătăcire, după ce Dragnea i-a făcut puțin brânci, l-a abandonat.

Dar pentru a recâștiga președinția PSD, Victor Ponta trebuie să dea puternic din mâini și din picioare. Să joace rolul unui disident de marcă în partid. Să aibă o voce critică, puternică și convingătoare la adresa lui Dragnea. Să îl protejeze temporar pe premierul Sorin Grindeanu, pentru a încerca, pe parcurs, să și-l facă aliat. Să utilizeze relațiile bune, foarte apropiate, chiar trainice, cu Călin Popescu Tăriceanu. Și cu UDMR. Ei bine, exact asta face Victor Ponta.

În paralel, pentru a mări presiunea, pentru a crea o diversiune care îi poate fi utilă și pentru a-i identifica pe cei mai apropiați aliați, Victor Ponta mai tatonează și soluția formării unui grup relativ mare de parlamentari, ale căror voturi i-ar putea fi necesare în momentele de cumpănă. Aceștia sunt independenți sau debarcați, din diverse motive, de celelalte formațiuni politice.

Acest joc la două capete deconspiră intențiile lui Victor Ponta. Dar, în același timp, ne arată și care sunt vulnerabilitățile principalului său adversar, care a devenit Liviu Dragnea. E clar. Victor Ponta vrea partid. – Sursa: CorectNews – http://www.corectnews.com/politics/victor-ponta-vrea-partid

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.