Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Ajutoare de stat pentru sectorul energiei regenerabile

București: Ajutoare de stat pentru sectorul energiei regenerabile

DISTRIBUIȚI

145255 – 13042017 – Societățile care își desfășoară activitatea în sectorul producerii de energie electrică și termică și unitățile administrativ-teritoriale/asociațiile de dezvoltare intracomunitară care produc energie electrică din surse regenerabile vor putea beneficia de ajutoare de stat, bugetul total alocat schemei fiind de 100,6 milioane euro, pentru urmatorii patru ani.

Potrivit unei hotărâri adoptate de Guvern, implementarea schemei de ajutor de stat are ca obiective: creșterea resurselor de energie din surse de energie mai puțin exploatate, creșterea ponderii energiei regenerabile în totalul consumului de energie primară, precum și reducerea emisiilor de carbon în atmosferă prin înlocuirea unei părți din cantitatea de combustibili fosili consumați în fiecare an- cărbune, gaz natural. Prin realizarea acestor proiecte, se urmărește creșterea cu 60 MW a capacității instalate de producere a energiei electrice și energiei termice din biomasă, biogaz și geotermal.

Din bugetul total alocat schemei, 85% reprezintă fonduri europene nerambursabile asigurate prin Fondul European de Dezvoltare Regională și 15% fonduri de cofinanțare publică, asigurate de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene și de la bugetele locale.

Ajutorul maxim care poate fi acordat pentru un proiect de investiții nu poate depăși 15 milioane euro, iar numărul maxim de beneficiari de ajutor de stat în cadrul schemei este de estimat la 40. Prezenta schemă se aplică până la 31.12.2020.

Schema de ajutor de stat se adresează întreprinderilor mari, mijlocii sau mici, microîntreprinderi, inclusiv întreprinderi nou înfiinţate, ale căror conturi nu au fost aprobate, care au înscrisă în Statutul societăţii activitatea privind producerea de energie electrică/termică, corespunzătoare Diviziunii 35: ”Producţia și furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiționat” din codurile CAEN și unităţilor administrativ-teritoriale/subdiviziunilor administrativ-teritoriale/asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară.

Prin sprijinul acordat se finanțează realizarea şi/sau modernizarea capacităţilor de producţie a energiei electrice și/sau termice din biomasă şi biogas și realizarea şi/sau modernizarea capacităţilor de producţie a energiei termice din apă geotermală.

Prezenta schemă de ajutor de stat a fost elaborată în conformitate cu Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 și contribuie la implementarea prevederilor specifice din reglementările comunitare și naționale, precum și ale strategiilor și politicilor naționale.

În prezent, producția totală de energie din surse regenerabile este de 6.550 ktep (tep=tone echivalent petrol). Potențialul tehnic rămas neutilizat este de aproximativ 8.000 ktep, cu urmatoarele proporții: biomasă și biogaz-47%, energie solară- 19%, energie eoliană- 19%, energie hidroelectrică-14%, energie geotermală- 2%.– PROMPT MEDIA

1 COMENTARIU

  1. Ar trebui sa fie obligatoriu asta. Dar tot la mafioți si la excroci dau gen neam mare. Si ce mai fac ‘ baeții dăștepți’ din energie ai domnului Ciutacu cu invitat permanent domn pres al ” statului mafeot ” crestin ortodocsit

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.