Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Bejinariu, de neatins

București: Bejinariu, de neatins

DISTRIBUIȚI

145063 – 04042017 – La mai bine de patru luni după ce procurorii DNA au cerut încuviințarea urmăririi penale a fostului secretar general al Guvernului Năstase, Eugen Bejinariu, în dosarul Microsoft 2, deputații au hotărât să prelungească din nou termenul pentru acordarea unui vot în acest sens, scrie Stiripesurse.ro.

Plenul Camerei Deputaților a decis să retrimită la comisia juridică solicitarea DNA, pe motiv că a fost formulată în legislatura precedentă, iar regulamentul nu prevede exact ce se întâmplă în acest caz. În mod normal, legile care sunt adoptate de comisii într-o legislatură își poate continua parcursul spre votul final din plen în următoarea legislatură. Deputații susțin însă că pe o asemenea solicitare nu există prevederi clare. Astfel, cu votul majorității deputaților prezenți, s-a stabilit un termen de două săptămâni pentru rezolvarea dilemei procedurale.

Pe 22 noiembrie 2016, Ministerul Public solicita Camerei Deputaţilor să „formuleze cererea de efectuare a urmăririi penale faţă de Bejinariu Eugen, fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului în perioada 2003-2004, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”. Pe 28 noiembrie 2016, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat aviz favorabil pe cererea DNA, însă votul în plen nu a mai avut loc, chiar dacă s-a încercat de două ori. Deputaţii se aflau în campanie electorală şi nu au putut asigura cvorumul necesar.

Legea nr. 115 din 1999 şi Regulamentul Camerei Deputaţilor sunt, teoretic, clare în prevederi:

(1) Dezbaterea propunerii de începere a urmăririi penale în Camera Deputaţilor sau în Senat se face pe baza raportului întocmit de o comisie permanentă (…).

(2) Raportul prevăzut la alin. (1) se înscrie cu prioritate pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor sau a Senatului, după caz.

Procurorii DNA vor să îl pună sub acuzare pe Eugen Bejinariu pentru că, în perioada în care a fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, încălcând dispoziţiile privind achiziţiile publice, a iniţiat şi a susţinut proiectele hotărârilor de guvern nr. 1473 din 11 decembrie 2003 şi nr. 470 din 1 aprilie 2004, prin care s-a aprobat încheierea, între Guvern şi Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft, invocându-se, în mod nereal, calitatea companiei de unic distribuitor pentru aceste produse, în scopul favorizării acesteia prin evitarea organizării unei licitaţii publice.

Eugen Bejinariu mai este suspectat că a iniţiat şi susţinut proiectul Hotărârii de Guvern nr. 1778 din 21 octombrie 2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe încheiat la data de 15 aprilie 2004 între Guvern şi Fujitsu Siemens Computers GmbH şi pentru produsele educaţionale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat. Procurorii susţin că Bejinariu a semnat contractul comercial de închiriere licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 şi actul adiţional la acesta, cunoscând că nu era justificată achiziţia din sursă unică.

Prejudiciul produs statului prin aceste contracte care au avut la bază hotărâri de Guvern a fost estimat de procurorii DNA la 66.965.343 de dolari, sumă care a reprezentat un folos patrimonial necuvenit pentru compania Fujitsu Siemens Computers GmbH.PROMPT MEDIA

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.