Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Înăbușirea încrederii românilor în vaccinuri, o temă de meditație pentru guvernanți

București: Înăbușirea încrederii românilor în vaccinuri, o temă de meditație pentru guvernanți

DISTRIBUIȚI

145513 – 27042017 –  Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, în cadrul dezbaterii de la Palatul Parlamentului că este hotărât să ia măsurile necesare pentru a rezolva problema lipsei vaccinurilor. România va avea un plan multianual de achiziţii, astfel încât vaccinurile să nu mai lipsească. Va exista şi o structură de management integrat.

Încercarea de a înăbuși încrederea românilor în eficiența vaccinurilor este o temă la care trebuie să reflectăm mai ales că ne aflăm în săptămâna europeană a imunizării, a spus Grindeanu, care a adăugat că ”Trebuie să ne asigurăm că acele vaccinuri există și sunt disponibile pe piață pentru că altfel riscăm să ajungem într-o situație ridicolă în care impunem sancțiuni dar nu aveam stocuri. Sunt hotărât să rezolvăm această problemă. Este o situație care nu mai poate fi tolerată sau acceptată. Este inadmisibil să existe an de an crize din cauza lipsei de vaccinuri”.

Premierul a mai spus că a discutat cu reprezentanții marilor producători de vaccinuri de pe piața românească și cu reprezentanții Ministerul Sănătății: ”Urmează să mai am o discuție și cu reprezentanții medicilor, managerii de spitale, asociațiile de pacienți și alte organizații neguvernamentale implicate în domeniul sănătății. Vreau să stabilim direcții clare de acțiune care să asigure predictibilitate, flexibilitate și continuitate în procesul aprovizionării cu vaccinuri.  Ce pot să vă spun, este că le-am cerut celor cu care m-am întâlnit până acum să găsească soluții pentru punerea în practică a următoarelor cinci măsuri: instituirea unui sistem eficient de management al vaccinului; modificarea legislației în privința modului de achiziție în cazul vaccinurilor, astfel încât procesul să fie transparent și predictibil; realizarea unui plan multianual al necesarului de vaccinuri în România; simplificarea procedurilor de calculare a prețurilor și realizarea unui stoc național de vaccinuri pentru situații special”.

Premierul a mai arătat că pentru a avea efecte vizibile, măsurile luate trebuie să respecte măcar un ciclu electoral, astfel încât producătorii să își poată face previziuni multi-anuale cu privire la necesarul de vaccinuri pentru țara noastră.

Imunizarea trebuie să devină o prioritate. Este și mesajul către Guvernul României al OMS, care prin  Zsuzsanna Jakab, directorul Regional pentru Europa al OMS, a atras atenţia că, prin vaccinare, epidemia de rujeolă ar fi fost evitată. În acest moment, vaccinul ROR – care protejază împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei – lipseşte din 10 judeţe. În plus, nici în cazul vaccinurilor din schema natională nu avem stocuri suficiente.

România va avea un plan multianual de achiziţii, astfel încât vaccinurile să nu mai lipsească. Va exista şi o structură de management integrat. Anunţul vine și de la ministrul Sănătăţii, care a căutat cu premierul şi cu autorităţile în domeniu soluţii împotriva crizelor de vaccinuri care, de câţiva ani, îi exasperează pe părinţi.

În toată lumea, cererea de vaccinuri crește, spun producătorii, care vor să știe din vreme ce cantități vom cumpăra. Alte țări comandă din timp.

Procesul de producție durează între 3 luni și 2 ani, în funcție de vaccin. De cel mai mult timp e nevoie pentru cele combinate, precum hexavalentul. Se fac sute de teste de calitate și eficiență. Orice problemă dă livrările peste cap.

Aceasta a fost doar una dintre cauzele ultimelor crize de vaccinuri de la noi. Ministerul Sănătății a apelat la multe proceduri de achiziție de urgență. Și au fost probleme de transparență. După ce premierul a declarat că situația vaccinării devine o urgență, autoritățile s-au reunit să caute soluții. Unele apar în proiectul legii vaccinării obligatorii.

Am convenit că vom constitui un sistem de management integrat care va cuprinde atât stabilirea cantităților, cât și achiziționarea vaccinurilor și urmărirea vaccinării la nivel național. Vom defini un plan multianual de achiziții și vom evita în acest fel achiziționarea vaccinurilor prin proceduri de urgență. Vom propune modificări legislative.

Ministrul promite că, în toată țara, vor fi asigurate cantitățile de vaccin hexavalent necesare. deocamdată, puține doze au venit după Paști, iar acum medicii trebuie să decidă pe cine imunizează prioritar. Rămâne însă criza de vaccin împotriva hepatitei B. Norvegia ne-a oferit zece mii de doze, dar au altă concentrație decât cele folosite la noi. Iar institutul de sănătate publică trebuie să decidă dacă poate fi folosit la copiii români. %.–  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.