Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Ionuţ Dumitru, Consiliul Fiscal: E o iluzie să crezi că nivelul...

București: Ionuţ Dumitru, Consiliul Fiscal: E o iluzie să crezi că nivelul de trai poate creşte prin lege

DISTRIBUIȚI

145189 – 10042017 –  Principala îngrijorare legată de proiectul legii salarizării unitare este impactul bugetar, declară la RFI preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru. El spune că este o iluzie să crezi că poţi creşte nivelul de trai, majorând salarii prin lege.

În opinia lui Ionuţ Dumitru, “e nevoie de o lege a salarizării unitare în sectorul bugetar, în primul rând pentru a face ordine în sector şi a stabili nişte principii clare după care se face salarizarea în sectorul public. Însă de la acest deziderat care trebuie rezolvat şi până la legea pe care o vedem acum şi care are un impact bugetar foarte mare e cale lungă. Pe lângă rezolvarea unor inechităţi în sistem, trebuie să ne gândim şi la impactul bugetar pe care legea îl are, iar impactul bugetar, aşa cum vedem la o primă estimare, este undeva între 32 şi 39 de miliarde de lei pe următorii patru ani, o cifră care indiferent cum ne-am uita la ea, este o cifră foarte mare, chiar imensă, aş spune, undeva în jur de 4% din PIB (…). Principala îngrijorare este impactul bugetar”.

Preşedintele Consiliului Fiscal avertizează: “Trebuie să ne fie foarte clar tuturor: creşteri de salarii doar prin Ordonanţe de Guvern sau Hotărâri de Guvern sau legi, fără să aibă susţinere în economie sunt o iluzie. Să credem că nivelul de trai, salariile pot creşte foarte rapid doar printr-o decizie discreţionară e pur şi simplu o iluzie”.

Ionuţ Dumitru spune că “trebuie să conştientizăm că oricum, nivelul de cheltuieli sociale în ultimii doi-trei ani a crescut destul de mult, iar în momentul de faţă România cheltuie destul de puţini bani pentru investiţii. Deci practic, în ultimii ani au scăzut taxele, am pierdut cam 2% din PIB venituri din taxe şi impozite, după reducerile succesive de TVA în special. În acelaşi timp, au crescut salariile şi pensiile destul de rapid, iar consecinţa a fost una destul de clară şi anume reducerea investiţiilor”. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.