Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Profesorii din învățământul preuniversitar – funcționari publici

București: Profesorii din învățământul preuniversitar – funcționari publici

DISTRIBUIȚI

145492 – 26042017 –  De la 25 aprilie, cadrele didactice din invatamantul preuniversitar de stat au calitatea de functionar public in sensul legii penale si risca chiar si zece ani dupa gratii pentru luare de mita. Situatia a aparut in urma unei decizii a instanței supreme, publicata in Monitorul Oficial la 25 aprilie 2017. Prin aceasta decizie, Inalta Curte de Casatie si Justitie ”stabileste ca profesorul din invatamantul preuniversitar de stat are calitatea de functionar public in acceptiunea dispozitiilor art. 175 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul penal”.

Decizia a fost pronuntata la 15 martie si este obligatorie de la data publicarii in Monitorul Oficial. Implicatiile pentru profesorii din scoli si licee sunt foarte grave, asa cum s-a întâmplat și cu medicii din spitalelel de stat dupa o decizie de acum doi ani.

În momentul in care profesorii din invatamantul preuniversitar de stat sunt considerati, in sensul legii penale, functionari publici, acest lucru inseamna ca pot fi cercetati si pedepsiti penal pentru infractiunea de luare de mita. Potrivit Codului Penal, aceasta infractiune este pedepsita cu inchisoare de la trei la zece ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica sau de a exercita profesia/activitatea in executarea careia s-a savarsit fapta. Fapta este pedepsita indiferent ca mita este pretinsa sau primita in mod direct sau in mod indirect, pentru sine sau pentru alta persoana. –  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.