Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Schimb de vederi cu privire la sprijinul acordat minorităţii germane din...

București: Schimb de vederi cu privire la sprijinul acordat minorităţii germane din România

DISTRIBUIȚI

145196 – 11042017 –  Secretarul de Stat pentru afaceri bilaterale şi strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, și Însărcinatul Guvernului federal pentru imigranţi de origine germană şi minorităţi naţionale, Hartmut Koschyk, au deschis ieri lucrările celei de a XX-a sesiuni a Comisiei mixte guvernamentale româno-germane pentru problematica etnicilor germani din România.

George Ciamba a afirmat că România şi Germania împărtășesc o relație privilegiată, care se bucură de o dezvoltare constantă, printr-o cooperare excelentă în plan politic, economic, social şi cultural. A subliniat, totodată, preocuparea constantă a Guvernului, de-a lungul timpului, pentru dezvoltarea unui cadru juridic şi instituţional dedicat protejării şi promovării active a drepturilor persoanelor aparținând celor 20 de minorități care trăiesc pe teritoriul său. Comisia mixtă româno-germană este un exemplu de succes în acest sens.

La rândul său, Hartmut Koschyk a subliniat că România este un partener de încredere al Germaniei atât în cadrul multilateral – în UE, NATO, OSCE, Consiliul Europei ș.a. -, cât și în plan bilateral, Comisia Mixtă guvernamentală româno-germană pentru problematica etnicilor germani din România fiind unul dintre instrumentele cele mai eficiente de cooperare bilaterală pe care le are Guvernul federal.

Consilierul prezidențial Bogdan Aurescu a transmis, la începutul lucrărilor Comisiei, mesajul Președintelui României, Klaus Werner Iohannis, pentru participanții români și germani, subliniind că relațiile privilegiate româno-germane, de natură strategică, au evoluat excepțional în ultimii ani și sunt în continuă dezvoltare.

În cadrul lucrărilor Comisiei are loc un schimb de vederi cu privire la sprijinul acordat minorităţii germane din România în perioada care a urmat sesiunii precedente (Goslar/Germania, 2016) şi sunt discutate şi convenite proiectele care se vor desfășura în continuare. Aceste proiecte vor fi menționate într-un Protocol pe care șefii celor două delegații îl vor semna la sfârșitul sesiunii.

Comisia Mixtă guvernamentală româno-germană pentru problematica etnicilor germani din România îşi desfăşoară activitatea anual, alternativ în România şi Germania și are ca obiectiv sprijinirea minorității germane din România. Comisia este prezidată de doi co-președinți: unul de partea română, unul de partea germană. Reuniunea anterioară a avut loc în anul 2016 în Germania.

Sesiunea din acest an a Comisiei este una aniversară, având în vedere că se împlinesc 25 de ani de la semnarea Tratatului dintre România şi Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa. –  PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.