Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Se cere demiterea ministrului Muncii

București: Se cere demiterea ministrului Muncii

DISTRIBUIȚI

145064 – 04042017 – Sindicatele cer premierului demiterea ministrului Muncii și a ministrului Consultării Publice  din cauza modului în care au abordat elaborarea proiectului legii salarizării unitare și consultarea cu partenerii sociali.

Într-o scriasoare deschisă adresată premieutlui de Bogdan Hossu, președintele CNS ”Cartel ALFA”,  sindicatele mai cer deblocarea transmiterii proiectului de lege a salarizării unitare și continuarea dialogului social la nivel de ministere și în special la nivelul Ministerului Muncii și Justiției Sociale.

Hossu este nemulțumit de modul în care guvernanții încearcă transformarea inițiativei guvernamentale referitoare la Legea salarizării unitare în sectorul bugetar, care implică responsabilitatea unui proces legislativ transparent (prin punerea spre consultare pe site timp de 10 zile, avizarea în Comisia de Dialog Social, avizarea în Consiliul Economic și Social), într-o inițiativă parlamentară.

”Organizațiile sindicale dețin o largă expertiză sectorială și inter-sectorială cu care pot contribui, alături de membrii și experții guvernului, la analiza aprofundată a aspectelor privind eliminarea discrepanțelor salariale, echivalarea funcțiilor între sectoarele de activitate și definirea principiilor legii în mod corect, astfel încât rezultatul să fie o lege clară, echitabilă și durabilă”, se arată în scrisoarea deschisă. Sindicatele mai arată că, la trei luni de la inițierea proiectului, nu au primit un draft al proiectului de lege, iar consultările s-au făcut selectiv. ”Nu se poate realiza o dezbatere transparentă doar cu promisiuni și pe bâjbâite, cu fragmente de anexe prezentate fugitiv și disparat, apoi confiscate”, mai scrie Hossu, care consider că, datorită importanței actului normativ, este nevoie de o amplă dezbatere cu federațiile din toate domeniile de activitate.

Pe de altă parte, asumarea proiectului de lege a salarizării unitare în sectorul public sub forma unei initiative parlamentare a PSD reprezintă, în opinia sindicatelor, ”o sfidare din partea miniștrilor” și arată scopul reprezentanților guvernului de a eluda dialogul social și dezbaterea publică.

”Această abordare are o singură explicație: NU se dorește realizarea unei legi a salarizării unitare, care să elimine discrepanțele din sistem, ci o lege care să conserve anumite privilegii.

În același timp, în locul unor politici publice integrate, care să urmărească restabilirea echilibrelor nu doar în sectorul public, cât și în cel privat, prin deblocarea negocierilor colective, sectorul privat a fost abandonat de miniștrii actuali. Astfel, pe lângă dezechilibrele economice, sociale, bugetare majore, se creează și o opoziție nefirească și animozitate între sectorul privat și cel public, ceea ce este complet anormal și contraproductiv”, se mai arată în scrisoarea adresată premierului. PROMPT MEDIA

 

foto:romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.