Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Se schimbă tot

București: Se schimbă tot

DISTRIBUIȚI

145081 – 05042017 – Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, miercuri, că este gata modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, astfel încât să fie pusă în cu deciziile Curții Constituționale. Totodată, el a precizat că va dispune modificarea întregii legislații, pentru punerea în acord cu deciziile Curții.

”Mâine și poimâine va avea loc o conferință organizată de Comisia de la Veneția, împreună cu Administrația Prezidențială. Voi fi moderator mâine după-amiază, după deschidere, iar pe data de 7 voi avea o intervenție. Ce vă pot spune în legătură cu activitatea până în prezent. Am modificat proiectul de lege pentru modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, pentru a-l pune în concordanță cu deciziile Curții Constituționale, nimic mai mult, nimic mai puțin. Am făcut modificări cu privire la decizii de admitere, cât și interpretative. Vom continua cu elaborarea altori proiecte de lege pentru punerea în acord a întregii legislații, cu deciziile de admitere sau de respingere a CCR. De exemplu, Curtea a pronunțat o decizie privind statutul angajaților din penitenciar. Au trecut demult cele 45 de zile, iar legea nu a fost modificată și sunt reale dificultăți cu privire la aplicarea sa. Am elaborat, de asemenea, proiectul de Lege privind directiva confiscării extinse. Dacă nu punem în concordanță, riscăm sancțiuni. Urmează alte proiecte de lege pentru transpunerea tuturor directivelor pe care suntem obligați să le expunem. Am elaborat un memorandum pentru punerea în acord a unei directive din 2012 privind protecția și sprijinirea victimelor criminalității. A expirat demult termenul pentru punerea în acord și avem obligația de a găsi calea legală – dacă victimele infracțiunii vor avea suportul din partea MJ, MAI sau a Ministerului Muncii. Se va discuta cui să îi revină competența preluării victimelor”, a spus ministrul. ”Așteptăm și propunerile de la CSM. Imediat ce le avem, o să dăm drumul la pachetul de lege, îl punem în discuție publică și parlamentară”.

Totodată, Tudorel Toader a mai precizat că „fiecare ministru preia <<starea de fapt>> pe care o găsește în instituție. Vă pot spune că în cadrul ministerului avem 45 de posturi vacante, ceea ce, după părerea mea, este foarte mult. Ministerul are nevoie de servicii de specialitate calificate. Vom demara, cât de curând, procedurile de ocupare a tuturor posturilor”.

Ministrul Toader a precizat că modificarea Codurilor Penale este gata. „Eu voi da drumul la proiectul de lege fără prag pentru că în dispozitivul CCR nu se vorbeşte despre prag, Proiectul de lege îl voi pune să aibă aprobarea Guvernului şi îl trimit în dezbatere publică, nu va fi ordonanţă. Va trece la ambele Camere şi când va ajunge acolo unde se va întâlni cu domnul Iordache, având experienţa de legiuitor, poate să intervină, în limita competenţelor”, a mai spus Tudorel Toader, care a anunțat dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu.

În ceea ce privește evaluarea activității șefei DNA și a procurorului general, Toader a răspuns: ”Când evaluez pe cineva, pot să evaluez pentru ce a făcut, dar pot să evaluez și pentru ce nu a făcut – pentru acțiuni și omisiuni”.  PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.