Acasă Opinii/Analize Complotul institutional

Complotul institutional

DISTRIBUIȚI

 145418 – 24042017 –  Continuă, în ritm alert, dezvăluirile făcute de Dan Andronic. În calitate de jurnalist. Sau de consultant al ex-președintelui Traian Băsescu și fost consultant al lui Adrian Năstase și Călin Popescu Tăriceanu. Ele se referă la întâlniri de tip instituțional. Dintre care cea mai importantă s-a petrecut în noaptea celui de-al doilea tur de scrutin, în urma căreia Traian Băsescu a primit al doilea mandat. Care este semnificația informațiilor pe care le primim?

Consultant, pe rând, fiind al celor trei, doi foști prim-miniștri și un fost președinte care și-a exercitat două mandate, trecând și prin două suspendări, Dan Andronic a reușit să își upgradeze la maximum și aptitudinile de jurnalist politic și de investigații. Inevitabil, asociat fiind și cu o firmă americană de strategi electorali, destul de prestigioasă în acest domeniu, chiar la nivel mondial, Andronic a ajuns să cunoască “tainele zeilor”. Din care dezvăluie cât vrea, susținând că nu își poate încălca deontologia de consultant.

Contează mai puțin motivele care îl determină să facă acest lucru. Probabil că ele sunt similare cu cele care l-au pus în mișcare pe Sebastian Ghiță. O parte semnificativă a sistemului, ca și în cazul lui Ghiță, s-a întors împotriva lui Andronic și îi vrea capul. Inevitabil, Andronic reacționează. Nu este deloc exclus ca, în Statele Unite fiind, el să se afle în contact cu Departamentul de Justiție, aceasta fiind o practică uzuală a reprezentanților firmelor americane de consultanță. În mod normal, acolo, la Departamenul de Justiție, conform legislației americane, trebuie raportat tot. Legea lobby-ului nu iartă pe nimeni. Iar dacă, între timp, ceva a fost scăpat din vedere, lobbystul în cauză are datoria să recupereze informațiile pentru Departamentul de Justiție.

Să trecem însă de la povestea americană la povestea românească. Dan Andronic relatează cu lux de amănunte întâmplările din ceea ce am putea numi “noaptea, ca hoții”. Respectiv întâlnirile care au avut loc în seara și noaptea celui de-al doilea tur de scrutin al prezidențialelor controversate care l-au dat câștigător pe Traian Băsescu. Dintre acestea, cea mai importantă s-a desfaurat la Gabriel Oprea acasă. Luxosul imobil cu tricolor la balcon, camere de luat vederi în toate colțurile și coș de baschet într-una dintre gardini, al cărui proprietar este domnul Gabriel Oprea, a fost locuit, în trecut, de temutul lider comunist Ana Pauker. Aceasta, după ce Gheorghiu Dej a eliminat-o din epicentrul conducerii comuniste și i-a dat un fel de domiciliu forțat. Faimosul birou, în care, după cum relatează Dan Andronic, s-au întâlnit oamenii care se credeau însuși statul, este biroul la care a lucrat Ana Pauker.

Demersul lui Andronic este, din două puncte de vedere, pe muchie de cuțit. În primul rând, fiindcă el l-ar putea afecta și l-a și afectat pe Traian Băsescu, cu care a întreținut întotdeauna, începând din 1992, o relație extrem de apropiată. De aceea, Andronic susține că nu dispune de niciun fel de probe conform cărora alegerile au fost fraudate, dar, în schimb, insistă asupra întâlnirii de taină, din casa lui Oprea, a mai marilor zilei, Florian Coldea, George Maior, Laura Codruța Kovesi și Gabriel Oprea însuși. Și subliniază, în repetate rânduri, că discuțiile au vizat în principal, dacă nu cumva chiar în exclusivitate, atât derularea alegerilor și a numărării voturilor, cât și reacțiile pe care le-ar fi putut avea PSD la aflarea rezultatelor finale, precum și soluțiile pentru contracararea acestora. În al doilea rând, demersul lui Andronic este pe muchie de cuțit, întrucât el are drept obiectiv aruncarea în aer a nucleului dur al “sistemului”. Iar acest nucleu dur, chiar știrbit prin eliminarea lui Coldea și crucificarea lui Oprea, este încă puternic și poate reacționa. Întorcăndu-se, ca un bumerang, împotriva dezvăluitorului.

Cum în mod corect remarcă Andronic, este absolut straniu și unic până în prezent, în cazul unor dezvăluiri cu un asemenea impact, ca cei arătați cu degetul să nu reacționeze în niciun fel pentru a dezminți informațiile. Ceea ce poate conduce la certitudinea că informațiile sunt corecte.

Pe de altă parte, să ne amintim că doamna Laura Codruța Kovesi, pe atunci procuror general al României și, în prezent, șeful temutei Direcții Naționale Anticorupție, a afirmat în repetate rânduri că, în cariera și viața ei, nu a avut decât întâlniri instituționale cu reprezentanți ai lumii politice. Să o credem pe cuvânt. Dacă așa stau lucrurile, atunci întâlnirea din noaptea respectivă, la care au participat cel puțin doi oameni politici, generalii Gabriel Oprea și Neculai Ontanu, a fost una de tip instituțional. Dacă așa stau lucrurile, și nu avem niciun motiv să ne îndoim că așa stau, atunci întâlnirea în sine și discuțiile purtate nu s-au desfășurat cu prilejul unei aniversări ori a unei chermeze între simple persoane fizice, ci au avut caracterul unei ședințe de lucru. Iar orice ședință de lucru de tip instituțional are nu numai un caracter oficial, chiar dacă se desfășoară la domiciliul uneia dintre persoane, ci și instituțional, așa cum a ținut să sublinieze, în mod repetat, doamna Kovesi.

Cu alte cuvinte, conform lui Andronic, cei patru oficiali ai statului român au pus țara la cale, subiectul fiind sintetizarea rezultatului alegerilor și contracararea reacțiilor uneia dintre taberele politice.

Abia acum putem înțelege grozăvia acestei nopți de taină, instituționale, după cum susține doamna Laura Codruța Kovesi. – Sursa: CorectNews – http://www.corectnews.com/social/complotul-institutional

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.