Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Lobby finlandez la Comisia de Apărare

Lobby finlandez la Comisia de Apărare

DISTRIBUIȚI

145234 – 12042017 – Reprezentanți ai companiei finlandeze Patria, furnizor de soluții tehnologice și servicii în domeniul apărării, s-au întâlnit marți, 11 aprilie, cu președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, deputatul PSD  Dorel-Gheorghe Căprar. Compania finlandeză a propus Guvernului României o cooperare pentru producția unui autovehicul modular blindat 8×8.

Am subliniat importanța înzestrării Armatei României cu echipamente moderne și interoperabile cu cele ale celorlalte armate NATO și UE și ne-am afirmat susținerea pentru identificarea unor situații viabile în vederea revitalizării industriei naționale în parteneriat cu industrii competitive pe plan international, menționează președintele Comisiei de apărare. Acesta mai arată că programul de înzestrare transportor blindat pentru trupe este unul prioritar pentru Ministerul Apărării, care are autoritatea de a selecta soluția optimă raportată la cerințele operaționale, rolul Parlamentului fiind acela de a aproba în prealabil inițierea procedurilor de achiziție pentru orice contract a cărui valoare estimată este mai mare decât echivalentul în lei a 100 milioane euro.

Numele firmei Finlandeze Patria, în care statul este acţionar majoritar, a fost legat de un scandal de corupție în urma căruia fostul prim-ministru sloven Janez Jansa. În 2010 Parchetul sloven a decis în 2010 punerea sub acuzare a lui Janez Jansa, şef al guvernului de la Ljubljana între 2004 şi 2008 într-un dosar de corupţie legat de un important contract de armament semnat în 2006 cu firma Patria. Contractul, în valoare de 278 de milioane de euro, prevedea livrarea a 135 de vehicule blindate produse de Patria, şi a fost negociat în 2006. Jansa ar fi negociat, prin intermediari, o contribuţie pentru partidul său (SDS, Partidul Democrat sloven), dar a evitat în mod deliberat întâlnirile directe cu reprezentanţii companiei finlandeze.

Potrivit presei, compania finlandeză a fost acuzată  pentru dare de mită în Croaţia şi Egipt. pentru a se asigura de câştigarea contractelor de aparatură militară.

Anul trecut, grupul finlandez „Patria” a prezenta în poligonul UM Antiaeriene din București, transportorul blindat Patria AMV (Armoured Modular Vehicle), pe care vrea să-l producă în România, chiar dacă producția s-ar cifra „doar” la circa 200 de unități.  Patria AMV este integral 8X8, cu 7+1 viteze și poate rulă cu viteză maximă de 105 km/h pe drum drept și cu 8 km/h în modul amfibiu, pe apa.

În toamna anului trecut, premierul Dacian Cioloș declara la Europa FM că Armata română va cumpăra transportoare blindate produse în România de o asociere între gigantul german din industria de apărare Rheinmetall și o firmă românească: „Este într-o fază foarte avansată un parteneriat al unei companii românești cu firma Rheinmetal, care va construi în România un transportor blindat. Va folosi și tehnologia Rheinmetall, resurse din România, va crea locuri de muncă în România. Se va crea o societate mixtă româno – germană care apoi va avea contractul cu MApN pentru transportorul blindat”, spunea Cioloș.

Rheinmetall este un gigant industrial german și este a zecea companie europeană din domeniul apărării după cifra de afaceri.

În plin boom al cheltuielilor de apărare și cu o alocare de 2% din PIB pentru următorii ani, competiția în sectorul militar pe diverse echipamente și vehicule s-a întețit, iar statul român insistă ca pe marile achiziții producția să fie integrată măcar parțial în țara noastră. Și în cazul transportoarelor blindate 8X8, ofertanții ce vor fi declarați câștigători vor integra o bună parte din producție cel mai probabil în uzina de la Moreni, locul unde Romania a încercat in ultimii ani să producă propriul transportor blindat.

Printre companiile străine interesate de producția de transportoare blindate în România s-au numărat grupul finlandez „Patria”, italienii de la Iveco si grupul elvetiano-american Mowag. –  PROMPT MEDIA

 

foto:hotnews.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.