Acasă Externe Agenda Europeana Se pun bazele Parchetului European Antifraudă

Se pun bazele Parchetului European Antifraudă

DISTRIBUIȚI

145067 – 04042017 – 16 ţări din Uniunea Europeană (Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Germania, Grecia, Spania, Finlanda, Franța, Lituania, Luxemburg, Portugalia, România, Slovenia și Slocia) s-au asociat pentru crearea Parchetului European Antifraudă – a anunţat luni, 3 aprilie, Consiliul European. Este vorba de o viitoare instanţă independentă, ale cărei atribuții ar trebui să fie investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii. De asemenea, sunt avute în vedere competenţe în gestionarea evaziunii fiscale, la nivel transfrontalier.

Semnatarii inițiativei consider că situația actuală, în care urmărirea penală a infracțiunilor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii ține exclusiv de competența autorităților din statele membre, nu îndeplinește întotdeauna într-o măsură suficientă acest obiectiv.

Potrivit Comisiei Europene, bugetele naţionale ale ţărilor membre sunt fraudate cu cel puţin 50 de miliarde de euro pe an numai din TVA.

Parchetul European și autoritățile naționale competente ar trebui să se sprijine și să se informeze reciproc cu scopul de a combate eficient infracțiunile care intră în sfera de competență a Parchetului.

Procurorul-șef european este pe deplin răspunzător pentru îndeplinirea sarcinilor sale în calitate de șef al Parchetului European și, ca atare, își asumă răspunderea instituțională globală pentru activitățile sale generale în fața Parlamentului European, a Consiliului și a Comisiei.PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.