Acasă Cultura/Media SUA: Romania la Expozitia Universala New York 1939 – 1940

SUA: Romania la Expozitia Universala New York 1939 – 1940

DISTRIBUIȚI

 

145287 – 13042017 – După participarea României la Expoziția Universală New York 1939 – 1940, care s-a desfășurat la Flushing Meadows – Corona Park, din Queens, sub genericul ”Construind lumea de mâine”, obiectele de artă care au fost expuse, atât în ”Pavilionul official” (opera prințului-arhitect G.M. Cantacuzino), cât și în “Casa Românească” (arh. Octav Doicescu), nu s-au mai întors niciodată în țară.

Istoricul de arta Adrian Buga va sustine conferinta ”Comori de artă din Pavilionul României la Expoziția Universală New York 1939 – 1940″ la ICR New York si Catedrala Ortodoxă Română “Sf. Maria” din Cleveland si se va ocupa de inventarierea, cercetarea și expertiza obiectelor de artă românească din patrimoniul bisericii.

Lucrări semnate de cele mai importante nume ale artei românești de la sfârșitul secolului al XIX-lea – începutul secolului XX și din perioada interbelică, între care picturi de Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, sculpturi de Cornel Medrea, Oscar Han, Mihai Onofrei, Mac Constantinescu, Milița Petrașcu, Ion Jalea, obiecte de artă monumentală și decorativă de Olga Greceanu, Dem Demetrescu, Lena Constante, Nora Steriade ș.a., au constituit componenta artistică a participării românești la Expoziția Universală. O mare parte dintre acestea au ajuns și se află astăzi la Catedrala ortodoxă română ”Sfânta Maria”, din Cleveland, Ohio.

După o primă conferință la ICR New York, în data de 21 aprilie, istoricul de artă Adrian Buga va susținere o a doua, în 23 aprilie, chiar în sala socială a bisericii din Cleveland, care găzduiește marea ”Friză a neamului românesc” (basorelief în cupru, 30 m lungime, 1,20 m înălțime), operă a lui Mac Constantinescu. În cadrul conferințelor, vor fi prezentate cateva fragmente din filmele care au rulat în Pavilionul românesc (arhiva DEM Creativ). În zilele care vor urma, Adrian Buga se va ocupa de inventarierea, cercetarea și expertiza obiectelor de artă românească din patrimoniul bisericii. De asemenea, cercetarea va include o deplasare de o zi la ”Cathedral of Learning”, din cadrul University of Pittsburgh, Pennsylvania, acolo aflându-se așa-numita ”Romanian classroom”, în care au fost incluse unele dintre materialele folosite la construcția Pavilionului românesc de la Expoziția Universală, precum și o altă parte a obiectelor de artă ce fuseseră în expoziție.

Adrian Buga (n. 1978) este istoric și critic de artă, consilier al Casei Majestății Sale Regelui Mihai I al României. Expert atestat al Ministerului Culturii în domeniile Pictură românească sec. XX; Colecția Regală de Artă; Obiecte de cult iudaic.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român din New York (ICRNY), în colaborare cu Catedrala Ortodoxă Română “Sf. Maria” și cu Muzeul Etnic și de Artă Românească, ambele din Cleveland, OH.  – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.