Acasă Politic Varșovia: Teodor Meleșcanu, la reuniunea Grupului de la Vișegrad cu statele din...

Varșovia: Teodor Meleșcanu, la reuniunea Grupului de la Vișegrad cu statele din Parteneriatul Estic

DISTRIBUIȚI

145283 – 13042017 – Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a participat, la 12 aprilie 2017, la Varșovia, la Reuniunea miniștrilor de Externe din statele Grupului de la Vişegrad (V4) și statele Parteneriatului Estic al UE.

Alături de statele V4 – R.Cehă, Polonia, Slovacia, Ungaria -, partenerii estici – Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Georgia, Republica Moldova, Ucraina – , la reuniune au mai fost reprezentate Bulgaria, Croația, Estonia, Malta (ca stat care asigură președinția semestrială a Consiliului UE), Slovenia, Suedia, alături de Comisarul european pentru Vecinătate Estică și Negocieri pentru Extindere, Johannes Hahn, și alți reprezentanți ai Comisiei Europene și SEAE.

Reuniunea a constituit o oportunitate pentru discuţii ample asupra situaţiei în Vecinătatea Estică a UE, în pregătirea Summit-ului Parteneriatului Estic de la Bruxelles (24 noiembrie 2017) şi pentru schimb substanţial de opinii pe tema viitoarelor obiective ale Parteneriatului Estic (PaE), cu accent pe importanța dezvoltării interconexiunilor dintre statele UE și statele partenere.

Ministrul român a subliniat în cadrul discuțiilor necesitatea menținerii obiectivelor politice strategice ale PaE, concomitent cu accelerarea realizării unor proiecte de impact pentru cetățenii din statele partenere. În această perspectivă, la Summit-ul de la Bruxelles, accentul trebuie să cadă pe îndeplinirea concretă a unor obiective pragmatice, menite să creeze sinergii economice și sociale ale Vecinătății Estice cu spațiul UE. Se va accelera astfel îndeplinirea scopului principal al PaE – crearea unui spațiu de stabilitate și prosperitate, pace și democraţie – în principal prin continuarea procesului de reformă în statele partenere, fie prin implementarea Acordurilor de Asociere și Liber Schimb, în cazul celor trei state care le aplică deja (R. Moldova, Georgia și Ucraina), fie prin alte prevederi adaptate la necesitățile și specificul celorlalți (Armenia, Azerbaidjan, Belarus).

Șeful diplomației române a pledat pentru o abordare diferenţiată în raporturile UE cu statele PaE, în acord cu voinţa politică şi progresele concrete demonstrate, dar şi cu nivelul de aspiraţie al fiecărui stat, în baza noilor linii de acțiune stabilite prin Politica Europeană de Vecinătate.

În context, a exprimat satisfacție pentru finalizarea procesului de liberalizare a regimului de vize pentru Georgia și, în perioada următoare, pentru Ucraina.

A exprimat sprijinul României pentru succesul Summit-ului PaE de la Bruxelles, care trebuie să reconfirme angajamentul Uniunii pentru sprijinirea eforturilor statelor partenere pentru o dezvoltare stabilă, democratică şi predictibilă a regiunii.

La încheierea reuniunii în Format V4 – Parteneriatul Estic, miniștrii de externe din statele participante au fost primiți de către președintele Poloniei, Andrzej Duda.

În marja reuniunii de la Varșovia, ministrul Meleșcanu a avut o serie de întrevederi bilaterale cu omologi din Republica Moldova, Georgia, Belarus și Polonia.

Întâlnire Meleșcanu – Galbur

În cadrul întrevederii cu viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Andrei Galbur, s-a trecut în revistă stadiul acțiunilor de colaborare în plan bilateral și a avut loc un schimb de opinii privind cele mai bune modalități de cooperare între România și R. Moldova în cadrul Parteneriatului Estic. Ministrul român al afacerilor externe a subliniat că reuniunea Consiliului de Asociere UE – Republica Moldova (Bruxelles, 31 martie) şi reuniunea Grupului pentru acţiunea europeană a Republicii Moldova (Luxemburg, 3 aprilie), convocată la inițiativa României și Franței, au reprezentat formate utile pentru prezentarea progreselor realizate de Republica Moldova pe calea europeană.

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Andrei Galbur a reiterat angajamentul Guvernului de la Chișinău de a continua agenda sa europeană de reforme și de modernizare a societății și a adresat mulțumiri Guvernului României pentru sprijinul concret și consistent acordat Republicii Moldova.

Întâlnirea dintre Teodor Meleșcanu și omologul său georgian, Mikheil Janelidze, a oferit prilejul abordării unor aspecte de interes privind stadiul și perspectivele relațiilor bilaterale, cooperarea dintre România și Georgia pe dimensiunile NATO și UE, cu accent asupra valorificării instrumentelor oferite de Parteneriatul Estic, precum și elemente de actualitate ale agendei regionale. A fost reiterat interesul părții române pentru dezvoltarea dialogului politic la nivel înalt și a dimensiunii economice dintre cele două state, cu valorificarea contextului oferit de aniversarea, la 23 iunie 2017, a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice româno-georgiene și a vizitelor la nivel înalt planificate a avea loc în acest an.

Dialogul dintre ministrul de externe român și ministrul belarus, Vladimir Makei, a adus în prim plan evoluția relațiilor bilaterale, cu accent pe valorificarea oportunităților din domeniul economic, precum și stadiul dialogului UE-Belarus. Ministrul român de externe a apreciat pozitiv contactele recente dintre cele două părți, la nivel diplomatic, economic și parlamentar. Totodată a transmis necesitatea continuării, de către Republica Belarus, a procesului de reformă pe dimensiunea drepturilor omului.

În cadrul întrevederii dintre Teodor Meleșcanu și omologul polonez, Witold Waszczykowski, s-a exprimat satisfacția pentru cooperarea bilaterală foarte strânsă între România și Polonia, parteneri strategici la nivel regional, european și transatlantic. Cei doi miniștri au abordat mai multe teme de interes comun în care există poziții convergente, în special colaborarea statelor de pe flancul estic al NATO în formatul București (B9) și cooperarea transatlantică. De asemenea, au fost trecute în revistă aspecte de actualitate privind vecinătatea estică și dosare de pe agenda UE.

Cei doi demnitari au exprimat angajamentul de a continua punerea în aplicare a Parteneriatului strategic bilateral și a planului de acțiune comun pentru 2016-2020, un instrument major pentru stimularea cooperării economice și sectoriale bilaterale. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.