Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti 31 Mai, Ziua Mondială Fără Tutun

31 Mai, Ziua Mondială Fără Tutun

DISTRIBUIȚI

 145891 – 30052017 Agenţia Naţională Antidrog (ANA) se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în marcarea Zilei Mondiale fără Tutun (31 mai), prin organizarea, la nivel naţional, de activităţi de informare – sensibilizare – conştientizare în mediul şcolar sau în comunitate, activităţi de petrecere a timpului liber şi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.

În fiecare an, în data de 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, prin instituţiile naţionale responsabile de monitorizarea şi implementarea politicilor de reducere a consumului de tutun, marchează Ziua Mondială Fără Tutun (WNTD), subliniind riscurile de sănătate asociate consumului de tutun și pledând pentru programe eficiente de reducere a consumului de tutun.

Tema pentru Ziua Mondială fără tutun 2017 este ” Tutunul – o amenințare în calea dezvoltării”.

Campania din acest an va fi axată pe amenințările industriei tutunului în calea dezvoltării tuturor țărilor, incluzând sănătatea și bunăstarea economică a propriilor cetățeni şi va propune măsuri pe care guvernele trebuie să le ia în considerare pentru a promova sănătatea și dezvoltarea, prin combaterea crizei globale determinate de tutun.

Obiectivele campaniei sunt să sublinieze legătura între folosirea produselor din tutun, controlul tutunului și o dezvoltare durabilă, să încurajeze țările să includă măsuri de control al tutunului, ca răspuns  pentru Agenda de dezvoltare durabilă pentru 2030, să susțină statele membre și societatea civilă în combaterea implicării industriei tutunului în procesul politic, pentru ca politicile și acțiunile privind tutunul să aibă un impact mai puternic, să încurajeze participarea partenerilor și a publicului larg, la dezvoltarea și implementarea de strategii și planuri care să prioritizeze acțiunile, privind controlul tutunului și să demonstreze că fiecare persoană poate contribui la o lume fără tutun, prin angajamentul luat individual, de a nu folosi nici un fel de produse care conțin tutun, sau la a renunța la acest obicei.

În calitate de coordonator naţional al politicilor publice în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri, ANA susţine, prin demersurile sale, organismele internaţionale cu rol similar, motiv pentru care, şi în acest an, se vor implementa, la nivel naţional, prin cele 47 de Centre de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, activităţi de sensibilizare şi informare cu privire la efectele asociate fumatului.

Adevăruri despre tutun

Mai mult de 6 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza consumului de tutun, o cifră estimată să crească la mai mult de 8 milioane pe an, până în 2030, fără acțiuni intensive de stopare. Consumul de tutun reprezintă o amenințare pentru fiecare din noi, indiferent de sex, vârstă, rasă, cultură sau nivel de educație. Aduce suferință, boală și moarte, sărăcește familiile și economiile naționale.

Folosirea oricăror forme de tutun costă enorm economiile naționale, prin creșterea costurilor legate de sănătate și scăderea productivității. Astfel, se agravează problemele de sănătatea și crește sărăcia, având în vedere faptul că, persoanele cu venituri mici aleg să cheltuiască mai mulți bani pe tutun și mai puțini pe mâncare sănătoasă, educație și îngrijire. Aproximativ 80% din decesele premature cauzate de consumul oricăror forme de tutun sunt atribuite țărilor cu venituri mici și medii, care întâmpină dificultăți mari în atingerea obiectivelor de dezvoltare.

Cultivarea tutunului necesită cantități enorme de pesticide și fertilizatori, ceea ce poate fi toxic și poluant pentru rezervele de apă.

Convenția OMS privind controlul tutunului ghidează lupta globală împotriva epidemiei tutunului. Acest tratat internațional are 179 de țări partenere și Uniunea Europeană.  Mai mult de jumătate din țările lumii au implementat cel puțin o măsură din tratat. Prin creșterea taxelor pe tutun, o parte din bani pot fi folosiți în dezvoltare.PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.