Acasă Social Bruxelles: ANA la Grupul orizontal privind drogurile, de la Bruxelles

Bruxelles: ANA la Grupul orizontal privind drogurile, de la Bruxelles

DISTRIBUIȚI

145738 – 11052017 Directorul Agenţiei Naţionale Antidrog, Sorin Oprea, a participat, la reuniunea Grupului Orizontal de Lucru privind Drogurile (HDG), care se desfăşoară lunar, la Bruxelles. Întâlnirea reunește reprezentanții statelor membre ale UE, ai Consiliului UE, ai Comisiei Europene, ai Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanii şi ai EUROPOL.

Temele care au fost dezbătute în cadrul reuniunii au vizat proiectul Planului de Acțiune al UE în domeniul drogurilor 2017 – 2020, propunerea de decizie de punere în aplicare a Consiliului privind supunerea unor noi substanțe psihoactive unor măsuri de control, pregătirea declaraţiei politice pentru întâlnirea la nivel înalt între UE şi statele din America de Sud şi Centrală (CELAC), precum şi o informare cu privire la viitoarea reuniune a Grupului Dublin.

Având în vedere punctele de pe agendă, reprezentantul României a avut intervenţii privind modificarea unor măsuri din Planul european de acţiune 2017 – 2020, pentru implementarea Strategiei europene antidrog 2013 – 2020, în ceea ce priveşte reducerea cererii de droguri, reducerea ofertei de droguri, în domeniul coordonării, cooperării internaţionale, informării, cercetării, monitorizării şi evaluării.

De asemenea, directorul ANA a făcut o scurtă expunere referitoare la pericolul fentanylului, o substanţă sintetică utilizată de consumatorii de droguri, în special din SUA, având efectele opioidelor, în sensul monitorizării atente a acesteia la nivel UE şi pentru luarea unor măsuri imediate de prevenire şi combatere a consumului.

În România, nu au fost semnalate până în prezent cazuri de consum şi nici nu au fost descoperite reţele de trafic ale fantanylului.

În legătură cu declaraţia politică privind reuniunea UE – CELAC, poziţia României a exprimat necesitatea elaborării acesteia pe baza concluziilor întâlnirii anterioare de la Haga, din 2016, unde s-au stabilit puncte importante de dezbatere, cum ar fi: abolirea pedepsei cu moartea, proporţionalitatea pedepselor, alternative la sancţiunile coercitive şi reducerea riscurilor asociate consumului de droguri.

Având în vedere că preşedinţia Grupului Dublin este deţinută de România, la punctul referitor la viitoarea reuniune din luna iunie, au fost propuse teme actuale ale acestui mecanism mondial de cooperare, privind dezbaterea rapoartelor regionale pe fenomenul drogurilor în lume, acceptarea Thailandei şi Chinei ca şi observatori, precum şi modificarea regulamentului de funcţionare a grupului. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.