Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bruxelles: Cum sunt protejați siderurgiștii gălățeni de concurența din afara UE?

Bruxelles: Cum sunt protejați siderurgiștii gălățeni de concurența din afara UE?

DISTRIBUIȚI

 

145750 – 12052017 Europarlamentarul PMP Siegfried Mureşan a transmis Comisiei Europene o întrebare referitoare la protejarea siderurgiștilor gălățeni de concurența din afara Uniunii Europene în ceea ce priveşte proiectul interconectorului energetic Bulgaria-România-Ungaria-Austria (BRUA). Demersul vine după ce, în 3 mai a.c., deputatul PMP Cătălin Cristache i-a trimis prim-ministrului Sorin Grindeanu o interpelare pe acest subiect, solicitând modificarea procedurilor de achiziţie în cadrul proiectului BRUA, astfel încât originea companiilor de la care se va achiziţiona materia primă să fie limitată la statele membre ale Uniunii Europene.

”Interconectorul BRUA presupune dezvoltarea unei legături energetice între Bulgaria, România, Ungaria și Austria, fiind co-finanțat prin Mecanismul Conectarea Europei. Prima fază a proiectului este în curs de desfășurare, fiind prevăzută printre altele construcția unei conducte pentru transportul gazelor de 479 km, iar procedurile de achiziții publice sunt în stadiul final urmând ca lucrările să debuteze în 2017. Directiva 2014/25/UE prevede că în atribuirea unor contracte există posibilitatea ca în cazul în care o ofertă conține produse din țări terțe într-o proporție mai mare de 50% atunci aceasta poate fi respinsă. Directiva a fost transpusă în legislația românească. Din informațiile preliminare reiese că această condiție nu a fost introdusă în caietul de sarcini al proiectului. Câștigarea contractului de către o companie care nu respectă clauza de mai sus ar fi în contradicție cu obiectivul asumat de sprijinire a sectorului siderurgic european. Acest sector care generează peste 330.000 de locuri de muncă la nivel european are o importanță strategică și trebuie sprijinit adecvat de Uniunea Europeană. Care este evaluarea Comisiei despre această situație și despre o potențială încălcare a prevederilor Directivei 201125/UE? Ce măsuri suplimentare ia Comisia pentru a proteja sectorul siderurgic european de concurența, deseori neloială, din statele terțe?”, se arată în întrebarea către Comisia Europeană depusă de europarlamentarul Siegfried Mureşan.

În interpelarea transmisă de deputatul PMP Cătălin Cristache prim-ministrului Sorin Grindeanu este subliniat faptul că restricția referitoare la selecția companiilor de la care se va achiziţiona materia primă pentru proiectul BRUA este obligatorie, având în vedere concurenţa pe care o poate reprezenta Turcia, companiile din Asia sau alţi producători extracomunitari.

”Este de neînțeles cum, în pofida faptului că avem legislație comunitară care ajută ca banii europeni să fie cheltuiți cu prioritate de firmele europene, în condițiile în care la proiecte similare derulate în alte țări au fost protejați producătorii locali de materii prime și echipamente, Guvernul României nu asigură prioritatea producătorilor români în realizarea gazoductului. Cred că cea mai bună protecție socială pe care o putem face este să dăm românilor de muncă, să le dăm șansa să-și câștige pâinea prin propriul efort, nu prin ajutoare sociale. În condițiile în care producătorii români de conducte din oțel înregistrează scăderi constante de producție în ultimii ani, prefigurându-se chiar posibilitatea de a fi închis acest sector industrial, considerăm că Guvernul trebuie să facă o prioritate din protejarea lor și din sprijinirea sectorului siderurgic în general, așa cum o face toată comunitatea europeană”, a declarat deputatul Cătălin Cristache.PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.