Acasă Externe Agenda Europeana Bruxelles: Tot mai greu pentru ”cumpărătorii de azil politic”

Bruxelles: Tot mai greu pentru ”cumpărătorii de azil politic”

DISTRIBUIȚI

145902 – 31052017 Raportul europarlamentarului Monica Macovei pentru modificarea Regulamentului EURODAC a fost adoptat la 30 mai 2017 de Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) cu majoritate de voturi.  Raportul a fost întocmit ca urmare a propunerii Comisiei Europene de modificare a Regulamentului EURODAC. Monica Macovei a primit mandat de negociere cu Consiliul, prin votul a 2/3 din membrii LIBE.

O primă modificare se referă la obligația statelor membre de a lua și transmite datele biometrice și de la minori, încă de la vârsta de 6 ani, în cazul solicitanților de azil și resortisanților țărilor terțe aflați ilegal pe teritoriul altui stat sau care au fost reținuți pentru trecerea ilegală a unei frontiere externe. Scăderea vârstei de luare a datelor biometrice, de la 14 la 6 ani pentru minori, va ajuta și la protecția minorilor neînsoțiți, permițând identificarea lor și reunirea cu familia și va reduce situațiile în care minorii sunt atrași în rețele de contrabandă și exploatare.

A doua modificare importantă este extinderea definiției biometriei. ”Identificarea persoanelor aflate în situație de intrare sau ședere ilegală pe teritoriul unui stat UE sau a apatrizilor se va realiza prin luarea și utilizarea “biometriei”, definite acum prin luarea imaginii faciale, alături de amprentare. Aceasta va contribui la îmbunătățirea eficienței politicii de returnare din UE, în special în ceea ce privește migranții ilegali care folosesc diverse mijloace pentru a evita și împiedica identificarea lor, inclusiv la reintrarea în UE.”, a declarat Monica Macovei.

O altă noutate este posibilitatea statelor membre de a sancționa persoanele care refuză luarea datelor biometrice, fiind prevăzute garanții speciale pentru minori astfel încât să nu se încalce drepturile fundamentale.

A treia modificare relevantă este ”controlul traseului migranților care, după ce ajung în taberele de refugiați din UE, fug din tabere și cer azil politic în mai mai multe țări UE, fenomen denumit ”încercare de cumpărare a azilului politic”. Luarea amprentelor și a imaginii faciale ajută autoritățile să îi identifice și pe judecători să decidă asupra cererilor de azil, mai ales în situațiile în care aceste persoane cer azil politic în mai multe state UE”, a explicat Monica Macovei.

A patra modificare importantă se referă la accesul Europol. În timpul negocierilor, Monica Macovei a propus și a obținut accesul direct al Europol la baza de date EURODAC. ”Accesul complet și direct la datele EURODAC este esențial pentru a identifica infractorii, suspecții (inclusiv luptătorii și teroriștii străini) și victimele care utilizează fluxurile de migrație pentru a intra pe teritoriul UE”, a spus Macovei.

EURODAC este sistemul de colectare a amprentelor digitale, acum și imaginile faciale, de la trei categorii de persoane: (1) persoanele din alte state decât UE care solicită azil sau protecție internațională în Uniunea Europeană; (2) persoanele prinse trecând granițele unui stat al Uniunii în mod ilegal; (3) persoanele din afara UE care sunt prinse că sunt în mod ilegal pe teritoriul unui stat membru. PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.