Acasă Politic București: Acord între sindicate, patronate și USR pentru un control de constituționalitate...

București: Acord între sindicate, patronate și USR pentru un control de constituționalitate pe legea salarizării unitare

DISTRIBUIȚI

– 145609 – 04052017 – În urma dezbaterii organizată miercuri de USR pe marginea proiectului de Lege a salarizării unitare propus de PSD, sindicatele, patronatelele și parlamentarii USR au ajuns la un acord de principiu de a solicita un control de constituționalitate pentru această viitoare lege cu impact major asupra pieții muncii din România.

Sindicatele, indiferent de domeniul de activitate, au identificat diverse articole neconstituționale în proiectul de lege propus de PSD și au reclamat public că toate recomandările și propunerile pe care le-au făcut Ministerului Muncii cu privire la viitoarea lege a salarizării unitare au fost ignorate total.

Este evident faptul că PSD și-a bătut joc de această lege și mai ales de actorii sociali, în condițiile în care Guvernul nu și-a asumat acest proiect de lege și a aruncat pisica în curtea Parlamentului. Mai mult, PSD vrea să treacă legea în procedură de urgență, timpul pentru o dezbatere reală fiind foarte scurt. În proiectul propus de PSD nu există nicio viziune, acesta nu are la bază nicio fundamentare sau studii de impact, din contră conține prevederi neconstituționale, ce adâncesc inegalitățile și discriminarea”, a declarat Florina Presadă, senator USR.

Sindicatele din administrația locală au avut cele mai multe nemulțumiri față de actualul proiect de lege deoarece reprezintă singura categorie de bugetari pentru care nu există o grilă de salarizare, iar aleșii locali, primari și președinții de consilii județene, pot dispune în mod discreționar de bugetele instituționale, fără să existe o corelație între instituții de același tip. Astfel, reprezentanții sindicatelor au făcut apel la aplicarea prin lege a principiului muncă egală – plată egală.

La fel de nemulțumite de proiectul legii salarizării au fost și sindicatele din sănătate, care au evidențiat diferențele mari de remunerare pe care legea PSD le creează între diferite tipuri de bugetari, de exemplu între medici și judecători.

Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), a arătat că această lege a reușit să împartă societatea românească în mai multe tabere.

În proiectul de lege, bugetarii sunt împărțiți în mai multe tipuri de familii ocupaționale, unele mai protejate, altele mai puțin protejate, din ultima categorie fac parte și bugetarii din administrația locală. Dacă vrem să avem o lege a salarizării bugetare ar trebui, fără spasme și chinuri politice, să retragem acest proiect de lege și ar trebui să realizăm audituri instituționale pe fiecare categorie de bugetari în parte – educație, sănătate, administrație publică – pentru a lua în considerare nu doar salarizarea, ci și investițiile sau dotările din fiecare domeniu. Acest proiect, dacă va trece prin Parlament, va fi o lege strâmbă care în loc să repare, va agrava tensiunile inter-sectoriale”, a declarat Dumitru Costin, președintele BNS.

Dezbaterea pe proiectul de lege a salarizării propus de PSD a relevat nevoia unui acord social și politic național și nevoia de transparență în elaborarea unei legii cu impact major în societate.

Cea mai mare problemă a acestei legi este faptul că nici măcar Guvernul nu știe care este impactul ei bugetar, pentru că pur și simplu nu are informațiile complete. O parte a reprezentanților sindicali prezenți la dezbaterea pe care am inițiat-o noi, USR, pentru a suplini incapacitatea unui asemenea demers la nivel guvernamental, au fost de acord să publice grilele salariale din sectorul public pentru a da un exemplu de transparență”, a declarat Cristian Seidler, deputat USR, membru în Comisia de muncă. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.