Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Adevăratele motive ale reorganizării cercetării românești

București: Adevăratele motive ale reorganizării cercetării românești

DISTRIBUIȚI

145699 – 10052017 Deputatul PNL Dumitru Oprea consider că motivul real al reorganizării cercetării românești, mai ales la nivelul consiliilor consultative din Ministerul Cercetării, îl constituie deținerea de către PSD a controlului asupra fondurilor europene pentru cercetare.

În intervențiile din plenul Camerei Deputaților, parlamentarul liberal a arătat că decizia de schimbare a componenței și regulamentelor consiliilor consultative ridică numeroase semne de întrebare, cu atât mai mult cu cât fuseseră aprobate cu câteva luni în urmă, la finele anului 2016.

În acest context, Oprea a afirmat că politizarea instituțiilor statului nu este nouă actualei coaliții de guvernare, fiind o metodă de succes brevetată de PSD. Astfel, atunci când reprezentații puterii nu pot înlocui oamenii din instituțiile statului după bunul plac, recurg la reorganizări. Iar de această metodă nu a scăpat nici Ministerul Cercetării.

Deputatul liberal a semnalat că universitățile au identificat probleme privind procedura de selecție a membrilor consiliilor, atât din punct de vedere al reprezentativității, cât și al reputației. De exemplu, Consorţiul ”Universitaria”, alcătuit din cele mai reprezentative cinci universități ale României, cu un aport de peste 50% la cercetarea naţională, are mai puțin de 10% în structura comisiilor. De aceea, a solicitat ministrului Cercetării să precizeze motivele care au stat la baza schimbării componenței consiliilor consultative și ale excluderii experților străini din sistemul de evaluare a proiectelor de cercetare.

Prin intermediul unei întrebări parlamentare, dar și printr-o declarație politică susținută în plenul Camerei Deputaților, Oprea a arătat că, prin astfel de acțiuni, Executivul anulează toate eforturile întreprinse, în ultimii ani, în domeniul cercetării. Astfel, pe lângă decredibilizarea economiei, asistăm și la marginalizarea cercetării românești pe plan internațional. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.