Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Deținuții pot cumpăra zile libere

București: Deținuții pot cumpăra zile libere

DISTRIBUIȚI

145683 – 09052017 Camera Deputaților a adoptat, marți, în calitate de for decizional, Legea privind executarea pedepselor, care prevede o reducere de pedeapsă de șase zile la 30 de zile de detenție în condiții inumane, dar și că deținutii pot ”cumpăra” zile libere contra remunerației, anunță Mediafax.

Cea mai importantă prevedere a actului normativ se referă la reducerea de pedeapsă de șase zile pentru 30 de zile de detenție în condiții inumane, legea definind totodată și ”conditiile inumane”. Se consideră condiții necorespunzătoare condițiile sanitare improprii în general, cum ar fi prezența gândacilor, șoarecilor, puricilor, lipsa dotărilor și a produselor igienico-sanitare minime, calitatea proastă a hranei,lipsa apei calde curente, lipsa accesului la activități în aer liber, lipsa accesului la lumina naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilație, lipsa temperaturii adecvate a camerei, lipsa posibilității de a folosi toaleta în privat și de a se respecta normele sanitare de bază precum și a cerințelor de igienă.

De asemenea, legea spunecă deținutii pot ”cumpăra” zile libere dacă renunță la remunerație, în cazul în care aceștia au desfășurat o muncă remunerată. Astfel, actul normativ stipulează că, dacă persoana condamnată renunță la 40% în favoarea penitenciarului, munca se consideră a fi neremunerată și zilele executate pentru pentru zilele de muncă prestate se calculează astfel: se consideră trei zile executate pentru două zile de muncă (față de patru la trei, cât se prevede acum), ceea ce echivalează cu un plus de cinci zile pe lună.

Un alt articol prevede ca în cazul în care se prestează o muncă remunerată se consideră patru zile executate pentru trei zile de muncă (față de cinci la patru în present) și care echivalează cu un plus de 2,5 zile pe lună.

O altă prevedere stipulează că în cazul în care munca este prestată pe timpul nopții, se consideră două zile executate pentru o noapte de muncă (față de treu la două cât se prevede acum) și care echivalează cu un plus de 15 zile pe luna.

Legea mai prevede ca deținutii să efectueze convorbiri telefonice de la telefoanele publice instalate în penitenciare fără a mai fi supravegheați vizual, ca până acum.

Legea nu se aplică, însă, în cazul în care persoana a fost despăgubită pentru condiții necorespunzătoare de detenție, prin hotărâri definitive ale instanțelor naționale sau ale CEDO pentru perioada pentru care s-au acordat despăgubiri și a fost transferată sau mutată într-un spațiu de detenție având condiții necorespunzatoare.

Totodată, legea interzice transferarea sau mutarea, pentru motive personale, la cererea persoanei condamnate care execută o pedeapsă privativă de libertate, din condiții corespunzătoare în condiții necorespunzătoare de detenție, în scopul de a beneficia de măsura compensatorie. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.