Acasă Politic București: Lăsați ONG-urile să trăiască

București: Lăsați ONG-urile să trăiască

DISTRIBUIȚI

145946 – 23052017  Organizațiile nonguvernamentale sunt recunoscute ca actori importanți în procesul de consolidare a democrației și de construire a unei societăți civile active, capabilă să-și susțină interesele. Ele își aduc contribuția la rezolvarea unor probleme cum ar fi inegalitatea socială, şomajul, încălcarea drepturilor omului, corupţia, distrugerea patrimoniului cultural, poluarea mediului și militează pentru rezolvarea lor, oferind servicii sociale, de conștientizare și instruire, culturale, socio-medicale, etc. În funcție de experiență și de relevanța activităților pentru societate, atrag nu doar voluntari, dar și importante resurse financiare și materiale, dinte care, cele mai uzitate sunt donațiile, sponsorizările și sprijinul oferit de stat pe baza legilor în vigoare. Desconsiderând importanța acestui sector pentru societate, începând cu data de 1 februarie 2017, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, a luat decizia de a tăia subvențiile acordate in baza Legii nr. 34/1998, la 33% dintre ONG-uri, reducându-le cu 38%, capacitatea de a oferi servicii sociale, astfel încât, circa 5.000 de persoane, în special vârstnici dependenți și copii cu dizabilități, sunt private acum de sprijinul oferit de ONG-uri.

O altă sursă de finanțare este oferită de posibilitatea direcționării a 2% din impozitul pe venit de către orice angajat din România. Acest instrument și-a dovedit potențialul de a stimula comportamentul filantropic al cetățeanului și responsabilizarea acestuia în susținerea unor cauze sociale, astfel încât, în fiecare an, până la 25 mai, formularul 200 era completat și depus de tot mai mulți români.

În ciuda dificultăților de implementare a acestui instrument, semnalate în primii ani, în prezent, datorită eforturilor de promovare ale organizațiilor neguvernamentale se remarcă evoluția semnificativă în ceea ce privește conștientizarea și utilizarea lui, aproximativ 65% din ONG-uri, beneficiind anul trecut de susținerea prin acest instrument, a activității, în sprijinul cauzei pe care și-au însușit-o. Ar fi păcat ca procedura cu care s-au familiarizat românii în ultimii ani să dispară complet sau să fie înlocuită cu una complicată și birocratică.

Drept urmare, deputatul PNL Florica Cherecheș cere Guvernului să ia în considerare aportul consistent pe care sectorul ONG îl are la rezolvarea problemelor curente ale societății și să susțină, printr-un cadru legislativ favorabil, continuarea activității acestor organizații, de care România are atâta nevoie. Tăierile de bugete și modificările frecvente ale legislației, nu asigură predictibilitatea și continuitatea în activitatea acestor organizații ale societății civile, care trebuie să fie văzute ca parteneri destoinici, de către orice guvern.

Luni, 22 mai 2017, în cadrul reuniunii Comisiei pentru cultură, ştiinţă, educaţie şi media a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) care are loc la Paris, doamna deputat Diana Tuşa, membră a Delegaţiei Parlamentului României la APCE, a avut o intervenţie în cadrul dezbaterii cu tema „Buna guvernanţă în fotbal”. PROMPT MEDIA

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.