Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Numirea șefului DGPI fără avizul CSAT: ”demers cu miză politică”

București: Numirea șefului DGPI fără avizul CSAT: ”demers cu miză politică”

DISTRIBUIȚI
foto Arhivă

 145808 – 16052017  Președintele României critică, prin purtătorul de cuvânt, decizia Parlamentului de a elimina avizul CSAT din procedura numirii șefului Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI).

Este un demers cu miză politică, este o nouă acțiune care pare că face parte dintr-un plan de limitare a atribuțiilor Președintelui, am văzut același tip de acțiune în cazul ANCOM, și am discutat la momentul respectiv despre acea ordonanță de urgență – urgența nu a putut fi justificată în niciun fel la momentul respectiv. Prin votul de ieri de la Senat, practic, această conducere a DGIPI va fi stabilită doar de către un ministru, fără avizul CSAT, implicit avizul Președintelui.

Vorbim totuși despre o autoritate care un rol foarte important în ceea ce privește apărarea țării și securitatea națională. Vreau să vă mai amintesc un lucru: conform Constituției, și cred că toată lumea știe acest lucru, Președintele este comandantul forțelor armate, este așadar  foarte important ca orice instituție care face parte din acest cumul, care practic constituie forțele armate, să aibă și prezența Președintelui în procesul decizional. Care este rațiunea eliminării CSAT din această procedură?

Nu putem să ne gândim decât la o miză politică, pentru că din punctul de vedere al modului în care ar trebui să funcționeze statul de drept descoperim că este problematic. Cu alte cuvinte, sunt influențe negative în ceea ce privește arhitectura statului, arhitectura constituțională, întrucât vorbim despre o instituție care, până la urmă, face parte din această structură a securității naționale.

Aș vrea să vă spun că este grav și îngrijorător modul în care se acționează și vedem că este deja o practică pe care această conducere, acest Guvern de fapt, o aplică în mai multe contexte. Am dat doar exemplul ANCOM pentru a vă aduce aminte și este cu totul special faptul că vorbim despre CSAT, o instituție care ar trebui să își dea avizul pe un astfel de subiect.

Mai mult decât atât, prezența Președintelui în procesul decizional, atunci când vorbim despre astfel de instituții cu rol fundamental cum este DGIPI, cum este ANCOM, înseamnă o echilibrare a ceea ce înseamnă raporturile între forțe în stat și, în același timp, și o garanție că nu se ajunge la derapaje politice, la pierderea echilibrului politic. Așadar, este foarte îngrijorător ce s-a întâmplat pentru ceea ce înseamnă sănătatea statului de drept”, a declarat Mădălina Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al președintelui Klaus Iohannis.

Reacția Administrației Prezidențiale vine după ce, luni, Senatul a adoptat, cu majoritate de voturi, în calitate de Cameră decizională, o modificare la OUG nr. 76/2016, în sensul că din text au fost eliminate obligativitatea ca șeful DGPI să fie miliar și avizul CSAT.

Potrivit formei votate de Senat, „directorul general al Direcţiei Generale de Protecţie Internă este numit şi eliberat din funcţie de către ministrul Afacerilor Interne”.

Noua formă a legii a fost adoptată la iniţiativa senatorilor din arcul guvernamental, cu 75 de voturi „pentru”, 29 „împotrivă” şi 2 abţineri. PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.