Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Președintele Senatului le-a vorbit ambasadorilor statelor UE despre progresele înregistrate de...

București: Președintele Senatului le-a vorbit ambasadorilor statelor UE despre progresele înregistrate de România

DISTRIBUIȚI

145899 – 31052017 Marți, 30 mai 2017, preşedintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu, a avut o întâlnire informală cu ambasadorii statelor membre ale UE acreditați în România. Principalele teme abordate au vizat progresele înregistrate de România în ultima perioadă în domeniul economic, social, precum și stadiul reformelor din justiție și din administrația publică.

Președintele Senatului a subliniat rolul extrem de important pe care Curtea Constituțională îl are ca un factor decisiv de definire a legalității constituționale precum și obligația asumată de Guvern și Parlament de a pune în acord legislația în materie penală cu deciziile Curții Constituționale. De asemenea, președintele Senatului consideră că economia româneasca a atins un nivel de maturitate considerabil, raportat la celelalte state europene. ”Orice reformă economică, oricât ar fi de spectaculoasă, își dovedește, în cele din urmă, eficiența prin îmbunătățirea nivelului de trai. Modelul economic românesc trebuie să se bazeze pe motoarele sustenabile ale creșterii economice, adică: investițiile, creșterea productivității muncii și exporturile. Trebuie să renunțăm la a considera România ca fiind o țară care are drept principal avantaj costul redus al forței de muncă”.

Un alt subiect dezbătut în cadrul întrevederii a fost cel legat de investițiile străine în România. În continuare, Popescu-Tăriceanu i-a asigurat pe ambasadorii membrilor statelor UE că România rămâne un partener viabil și de încredere pentru continuarea proiectelor începute de partenerii europeni şi că din acest punct de vedere ”România a fost poate cea mai generoasă dintre toate țările din estul Europei”

O altă temă atinsă în cadrul întâlnirii a fost legată de proiectul Guvernului privind înființarea unui Fond Suveran de Dezvoltare a Investițiilor. Ambasadorii prezenți la întrevedere s-au arătat interesați de rata absorbției fondurilor europene și și-au arătat disponibilitatea pentru împărtășirea propriei lor experiențe.
În ceea ce privește definiția statului de drept, președintele Senatului a subliniat că “într-un stat de drept nimeni nu este mai presus de lege, iar legea este egală pentru toți. Drepturile şi libertăţile individuale au întotdeauna precedenţă, atât în teorie, cât şi în practică, asupra drepturilor şi atribuţiilor statului, puterilor din stat şi autorităţilor publice iar lupta împotriva corupției nu trebuie să lase victime colaterale.

În ceea ce privește Zona Euro, alt subiect atins în cadrul întrevederii, România trebuie să intre numai atunci când va fi pregătită. ”Discutăm în primul rând de convergenţa nivelului de trai, dar şi de aşa-numita convergenţă structurală, ceea ce presupune un nivel ridicat de competitivitate economică, modernizarea infrastructurilor, creșterea ponderii industriilor purtătoare de progres tehnologic și o mai bună integrare a României în fluxurile economice intra-comunitare” a subliniat președintele Senatului.PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.