Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Salariații din muzee protestează

București: Salariații din muzee protestează

DISTRIBUIȚI

145867 – 18052017   Sâmbătă, 20 mai 2017, pentru prima dată, salariați din muzeele publice din România vor participa la o acțiune de protest, exprimându-și nemulțumirea față de caracterul discriminatoriu al OUG 2/2017 și față de proiectul de lege-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Astăzi, 18 mai, este Ziua Internațională a Muzeelor, o zi în care atragem atenția asupra celor 5.500 de salariați la nivel național din muzeele publice și din instituțiile ce gestionează patrimoniul cultural național (muzeografi, restauratori, conservatori, educatori muzeali, cercetători, investigatori, personal auxiliar), care reprezintă o categorie profesională ignorată de toate măririle salariale, discriminată abuziv și ostentativ de OUG 2/2017, buimăcită și mai tare de OUG 43, ce creează dezechilibre și frustrări majore.

Proiectul de lege privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice plasează această categorie importantă de bugetari într-o poziție discriminatorie, nedreaptă și injustă.

Patrimoniul este considerat chestiune de securitate națională dar slujitorii lui sunt condamnați la sărăcie, boli profesionale, condiții de lucru, de cele mai multe ori greu de imaginat în lumea civilizată. De cele mai multe ori, personalul din muzee este măcinat de boli profesionale specifice, ultimii ani înregistrând chiar o serie de decese, din rândul mai ales al conservatorilor şi restauratorilor, pe fondul unei injuste recunoaşteri sociale şi a unei salarizări aproape de minimul pe economie.

Protestatarii consideră că este momentul ca aceste inechități să dispară, iar profesiile de Muzeograf, Restaurator, Conservator, precum și tot personalul din Muzee să fie salarizat potrivit complexității și importanței domeniului. Vorbim despre un corp cultural de elită, puțin numeros, care are în merită respectul societății pe care o slujește.

Astfel, sâmbătă, 20 mai, între orele 12.00 și 14.00, angajații din muzeele publice și din instituțiile cu rol în protecția patrimoniului se vor întâlni și vor staționa în fața Muzeului Național de Istorie a României. Locul este ales ca valoare simbolică, ca fundal emblematic pentru un protest al Muzeelor, dată fiind situația acestei instituții muzeale prestigioase, pentru care se tot caută soluții în ultimii 13 ani, aceasta adăpostind un patrimoniu fabulos.

Manifestanții se vor deplasa apoi către sediul Ministerului Culturii și Identității Naționale, unde vor staționa între orele 15.00 și 16,30, prezentându-și revendicările și solicitând un dialog cu conducerea ministerului.  PROMPT MEDIA

 

foto:vocea.biz

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.