Acasă Politic București: USR protestează din nou

București: USR protestează din nou

DISTRIBUIȚI

– 145632 – 05052017Partidul Uniunea Salvați România protestează față de modul în care Comisia pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaților a acționat,  în secret, pentru respingerea unui proiect de lege ce interzice exploatarea gazelor de șist în România, se arată într-un comunicat de presă.

Proiectul de lege a fost primul pe ordinea de zi a ședinței, din data de 3 mai, a Comisiei pentru industrii şi servicii, iar deputații USR au fost convocați la ședință după ora de începere, astfel încât să nu fie prezenți la dezbaterea și respingerea proiectului, în condițiile în care anunțaseră că vor să depună o serie de amendamente.

Nu este prima dată când, prin întrunirea unei comisii înainte de ora anunțată parlamentarilor USR, se adoptă sau se resping proiecte importante, pentru care USR și-a manifestat interesul prin depunerea de amendamente și ar fi avut un cuvânt important de spus în dezbatere. Situații similare s-au petrecut la Comisia pentru regulament și Comisia juridică. Proiectul de lege Plx nr. 242/2015 prin care se propune interzicerea explorării și exploatării gazelor de șist în alte scopuri decât cele științifice și constituirea unei comisii naționale dedicată hidrocarburi neconvenţionale aflată în subordinea Parlamentului cu membri reprezentanți ai partidelor, administrației publice, mediului științific, companiilor din domeniu și societății civile se afla la stadiul realizării raportului suplimentar comun al comisiilor pentru industrii și mediu. Deputații USR intenționau să propună Comisiei pentru industrii și servicii amânarea unei decizii și realizarea unei analize a legislației Uniunii Europene în domeniu. De asemenea, deputații USR doreau să propună Comisiei pentru industrii organizarea unei dezbateri publice pe această temă. Pentru cazul în care membrii comisiei ar fi respins cele două propuneri, deputații USR au depus un set de amendamente prin care propuneau întărirea rolului comisiei naționale privind hidrocarburile neconvenţionale. Aceasta ar trebui să acționeze cu luarea în considerare a aspectelor economice, tehnico-științifice și care țin de impactul social şi de mediu al gestiunii durabile a hidrocarburilor neconvenţionale”, potrivit amendamentului USR.

Pe modelul Consiliului Legislativ și Consiliul Economic şi Social, USR propune analizarea şi avizarea în comisia națională privind hidrocarburile a proiectelor legislative în domeniu. Comisia ar trebui să organizeze dezbateri publice pe subiect, să realizeze analize și studii în domeniu, dar și strategia naţională privind gestiunea durabilă a hidrocarburilor neconvenţionale.

USR susține că va reveni cu aceste propuneri în Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic, unde proiectul urmează să fie analizat săptămâna viitoare. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.