Acasă Externe Agenda Europeana Strasbourg: Victor Boștinaru: ”Trebuie să ne asigurăm că Siria va mai avea...

Strasbourg: Victor Boștinaru: ”Trebuie să ne asigurăm că Siria va mai avea un viitor”

DISTRIBUIȚI

145853 – 18052017   Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă, a reiterat liniile principale care ar trebui urmate în Strategia Uniunii Europene pentru Siria. Intervenţia eurodeputatului român a fost făcută în plenul Parlamentului European reunit în această săptămână la Strasbourg, în prezenţa Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene, Federica Mogherini.

Boștinaru: ”Astăzi aș vorbi despre viitor, mai ales acum când trebuie să facem toate eforturile necesare să ne asigurăm că sirienii au un viitor. Trebuie să ne asigurăm că unul dintre principalele obiective ale strategiei UE pentru Siria este facilitarea unei soluții politice care să includă și un mecanism de control și punere în aplicare al rezoluțiilor ONU. Trebuie să ne mai asigurăm că Uniunea Europeană are un rol activ în cadrul de negocieri al ONU.

Uniunea Europeană este cel mai mare donator în cadrul crizei siriene și la ultima conferință de la Bruxelles s-a angajat să ofere o contribuție foarte importantă pentru efortul post-conflict. Doamnă Mogherini, trebuie să vă angajați personal pentru ca Uniunea Europeană să-și respecte obligațiile, să aibă un rol mai activ în negocieri și să ne asigurăm că vom avea o tranziție echitabilă pentru sirieni. Nu trebuie să lăsăm acest lucru pe seama unui regim nelegitim care și-a masacrat proprii cetățeni ani de zile, la fel cum nu putem închide ochii la alianța Siria – Rusia. Opoziția, reprezentanții poporului sirian, sunt cei care trebuie să fie ajutați dacă dorim ca această țară să aibă un viitor. Chiar și acum, după gravul atac chimic de la Sheikhoun, civilii sunt în continuare ținte, iar încetarea focului a fost pusă de atâtea ori la încercare. Trebuie să ne asigurăm că avem într-adevăr o încetare a focului așa cum se cuvine și că personalul umanitar este lăsat să-și facă treaba. Doamnă Înalt Reprezentant, este foarte important să ne asigurăm că recentul memorandum care vizează dezescaladarea, semnat de Rusia, Turcia și Iran, nu va permite țintirea în continuare a opoziției siriene moderate. Tragerea la răspundere imediată a tuturor celor responsabili de atrocități este esențială pentru reconciliere, pentru justiție, pentru echitate și pentru a aduce moderație în orice viitor guvern. Criminalii trebuie trași la răspundere, în fața justiției și să fie condamnați de dreptul internațional”.   PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.