Acasă Life 14 iunie, Ziua mondială a donatorului de sânge

14 iunie, Ziua mondială a donatorului de sânge

DISTRIBUIȚI

 146082 – 14062017 Un omagiu adus donatorilor voluntari și, în același timp, conștientizarea nevoii de donații constante de sânge pentru a asigura calitatea, siguranța și disponibilitatea sângelui și a produselor din sânge pentru pacienții care au nevoie.

Viața și sănătatea a milioane de oameni sunt în pericol în fiecare an. În ultimul deceniu, dezastrele au cauzat mai mult de 1 milion de decese, iar peste 250 de milioane de persoane s-au aflat în situații de urgență în fiecare an.

Catastrofele naturale, cum ar fi cutremurele, inundațiile și furtunile, generează nevoi considerabile de asistență medicală de urgență. Dezastrele provocate de om, cum ar fi accidentele rutiere și conflictele armate, generează, de asemenea, cereri substanțiale de îngrijire și tratament de urgență.

Acest lucru poate fi asigurat doar prin implicarea întregii comunități și a unei populații angajate în donarea voluntară de sânge pe tot parcursul anului.

Ce putem face? Donează sânge. Donează acum. Donează mereu

Campania din acest an se concentrează pe donarea de sânge în situații de urgență. În situații de criză sau de urgență, întrebarea este „Ce pot să fac? Cum pot ajuta?”. Prin urmare, sloganul pentru campania din 2017 este: Ce putem face?, cu mesajul secundar: Donează sânge. Donează acum. Donează constant!

Campania subliniază rolul pe care fiecare persoană îl poate juca în a-i ajuta pe alții în situații de urgență, oferindu-le un dar valoros – sânge. Se concentrează, de asemenea, asupra faptului că este important să se doneze în mod regulat, astfel încât stocul de sânge să fie suficient mereu.

Dintre cele 112,5 milioane de unități de sânge donate la nivel global, aproximativ jumătate sunt colectate în țările cu venituri ridicate, acolo unde se află 19% din populația lumii.

În țările cu venituri mici, până la 65% dintre unitățile de sânge colectate sunt administrate copiilor sub 5 ani. În timp ce în țările cu venituri mari, pacienții care beneficiază frecvent de transfuzii au peste 65 de ani.

Potrivit Stiri.tvr.ro, rata donării de sânge în țările cu venituri ridicate este de 33,1 donări la 1000 de persoane; 11,7 donări în țările cu venituri medii și 4,6 donări în țările cu venituri mici.

De asemenea, din 2008 până în 2013, s-a înregistrat o creștere de 10,7 milioane de unități de la donatori voluntari. În total, 74 de țări colectează peste 90% din cantitatea de sânge furnizată de donatori voluntari neplătiți. Cu toate acestea, 72 de țări colectează mai mult de 50% din cantitatea de sânge din partea donatorilor din familie sau plătiți.

Doar 43 din 175 de țări produc medicamente derivate din plasmă (PDMP) prin fracționarea plasmei colectate în țară, în timp ce majoritatea celorlalte 132 de țări importă PDMP din străinătate.

Ziua Mondială a donatorului de sânge a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2004, la Johannesburg, Africa de Sud. Manifestarea are rolul de a aduce un omagiu donatorilor voluntari și, în același timp, prin sărbătorirea acestei zile se dorește creșterea gradului de conștientizare a nevoii de donații constante de sânge pentru a asigura calitatea, siguranța și disponibilitatea sângelui și a produselor din sânge pentru pacienții care au nevoie, potrivit OMS.

Transfuziile de sânge și produse din sânge ajută la salvarea a milioane de vieți în fiecare an. Aceste operațiuni medicale pot ajuta pacienții care suferă de afecțiuni ce pun viața în pericol și susțin procedurile medicale și chirurgicale complexe. Transfuziile de sânge au, de asemenea, un rol esențial de salvare în îngrijirea mamei și a copilului și în timpul dezastrelor provocate de om și naturale.

Obiectivul OMS este ca până în 2020, toate țările să asigure întreaga cantitate de sânge necesară serviciului medical de la donatori voluntari, neremunerați. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.