Acasă Externe Agenda Europeana Bruxelles: Monica Macovei: Niciun judecător numit la CCR nu trebuie să fi...

Bruxelles: Monica Macovei: Niciun judecător numit la CCR nu trebuie să fi fost membru de partid

DISTRIBUIȚI

146297 – 27062017 Interzicerea printr-o hotărâre a președintelui CCR a opiniilor separate sau concurente ale judecătorilor Curții, dacă nu sunt aprobate mai întâi de președintele Curtii și, în cazul neaprobării, dacă nu sunt modificate potrivit limitelor impuse de acesta, încalcă grav Constituția. De ce li se pune pumnul în gură unor judecători constituționali? Cine o să mai creadă în independența CCR? – întreabă europarlamentarul Monica Macovei.

”Cum mai este respectat acum art. 145 din Constituție care prevede că judecătorii CCR sunt independenți în exercitarea mandatului lor? Cât de independent este un judecător căruia nu i se mai permite să motiveze cu ce argumente consideră necesar opinia sa despre o problemă de constituționalitate? Cum mai sunt respectate drepturile constituționale și legea de funcționare a CCR care prevăd libertatea de exprimare a opiniilor, fie și divergente cu ale majorității? Curtea Constituțională a beneficiat și beneficiază de un statut aparte: cu toții am înțeles că deciziile Curții sunt obligatorii, le aplicăm și nu le comentăm. Ce facem însă când deciziile CCR devin atât de controversate încât oamenii, pe bună dreptate, încep să nu mai aibă încredere în Curtea Constituțională?”

”O privire rapidă asupra reacțiilor din societate în urma hotărârii președintelui Curții de a cenzura opiniile judecătorilor care nu sunt de acord cu majoritatea și a ultimelor decizii ale CCR în cazul unor lideri PSD arată tocmai această lipsă de încredere a populației în Curtea Constituțională. Și atunci, putem să ne supunem orbește deciziilor controversate ale CCR? Putem să spunem ca până acum: nu comentăm deciziile CCR?  Asta o să repete ca megafoanele în târguri politicienii cărora hotărârea președintelui CCR le vine mănușă. De ce să mai citim și alte argumente decât cele ale majorității? Poate chiar ne conving! Urmează ca președintele CCR să facă o listă de cărți interzise? Tocmai pe acelea o să le citim! Cum putem să ne uitam în ochii oamenilor și să le cerem să tacă chiar și atunci când judecătorii constituționali sunt opriți să își pună argumentele, oricare ar fi ele, pe hârtie?  Nu, nu acceptăm cenzura!  CCR trece printr-o criză morală care riscă să se acutizeze. A sta deoparte acum și a nu atrage atenția asupra degradării deciziilor instituției înseamnă a deveni complice la încălcarea unor drepturi și libertăți. Curtea Constituțională a ajuns astăzi să lucreze împotriva Constituției. Este curios cum Curtea Constituțională a preluat metehnele politice ale PSD, publicând noaptea hotărârea de cenzurare a opiniilor judecătorilor care nu sunt de acord cu majoritatea. Dacă ne uităm la trecutul politic al celui care astăzi conduce Curtea Constituțională, devine de înțeles. Opt ani, Valer Dorneanu a fost deputat PSD, iar acum conduce Curtea Constituțională. Vara lui 2012, când USL a dat o lovitură grea statului de drept, l-a găsit pe Valer Dorneanu adjunct al Avocatului Poporului, dar pe 3 iulie 2012 USL l-a numit Avocat al Poporului și Dorneanu nu a atacat nicio Ordonanță de Urgență din lungul șir al actelor abuzive, ilegale și neconstituționale aprobate de Guvernul Ponta, deși doar Avocatul Poporului putea sesiza CCR. Dorneanu a securizat în 2012 ilegalitățile PSD, securizează acum deciziile cel puțin controversate ale Curții Constituționale. În prezent, nu există nicio lege care să interzică unui membru de partid să ajungă judecător CCR. Nu există interdicția de a veni dintr-un partid politic direct în CCR, nici măcar atunci când acțiunile politice ale viitorului judecător CCR au fost contrare interesului public. Aici ar trebui luată urgent o decizie și modificată legea astfel încât viitorii judecători CCR să nu mai aibă un trecut politic. Este datoria noastră ca societate să avem grijă ca judecătorii Curții să redevină garanții independenți ai Constituției și ai drepturilor românilor la un stat constituțional, independent de voința politicienilor. Între timp, domnul Dorneanu, fost politician de frunte al PSD, să aibă onoare acum și să plece de la Curtea Constituțională”, declară fostul ministru al Justiției. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.