Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Alte discuţii despre prag

București: Alte discuţii despre prag

DISTRIBUIȚI

146062 – 13062017 Stabilirea unui prag valoric pentru abuzul în serviciu nu este necesară, a declarat judecătorul Horaţius Dumbravă, pentru RFI . El precizează că există şi alte modalităţi de a stabili intensitatea vătămării rezultate din comiterea faptei.

Horaţius Dumbravă spune că “nu trebuie stabilit un prag cu necesitate într-un act normativ. Asta dacă ne raportăm la decizia din 2016 a Curţii Constituţionale numărul 405. Chiar Curtea Constituţională vine cu o precizare în comunicatul de presă din 6 iunie, spunând că nu-i revine ei să identifice un prag valoric sau intensitatea vătămării rezultate din comiterea faptei în cuprinsul normelor penale, ci revine Parlamentului sau aşa cum explică în decizia CCR, autorităţilor judiciare, adică organele judiciare sunt cele care acum, în limitele actualului conţinut al art. 297 referitor la abuzul în serviciu, adică instanţelor judecătoreşti le revine să stabilească această intensitate a vătămării. Deci nu este obligatorie stabilirea unui prag valoric”.

În opinia judecătorului, “nu este necesar să se stabilească un prag valoric. Poate fi un criteriu, dar sunt şi alte modalităţi de a stabili intensitatea vătămării rezultate din comiterea faptei. Spre exemplu, calitatea funcţionarului public, pentru că dacă avem de-a face cu un ministru care încalcă flagrant drepturile fundamentale ale omului, ce rost are să mai discutăm de un prag valoric? În sine constituie o faptă foarte gravă. Poate fi o sumă să zicem modică, de 30 de mii de lei, ca rezultat al unei pagube materiale, dar calitatea acelui făptuitor, cum ar fi un parlamentar, spre exemplu sau un ministru sau alte persoane care deţin funcţii publice să ne conducă la ideea că de fapt ar trebui să menţinem o varietate a criteriilor, care să contureze intensitatea vătămării rezultate şi nu să ne limităm doar la pragul valoric. Ar fi după mine o greşeală, dar sigur, urmează să vedem motivarea CCR şi ce discuţii vor fi în spaţiul public pe această temă”.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat recent că aşteaptă publicarea în Monitorul Oficial a motivării deciziei Curţii Constituţionale referitoare la necesitatea stabilirii unui prag valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu, apoi va organiza consultări publice şi abia pe urmă va stabili nivelul pragului. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.