Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Groapa de gunoi de la Glina – fără autorizație de mediu

București: Groapa de gunoi de la Glina – fără autorizație de mediu

DISTRIBUIȚI

146100 – 14062017 Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, ministrul Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu și alți 13 foști miniștri ai Mediului au semnat, la 7 iunie, la Palatul Bragadiru ”Declarația privind protecția mediului în România”. Semnatarii documentului au invitat persoanele interesate, entități economice sau neguvernamentale să contribuie la elaborarea și implementarea strategiilor de protecție a mediului înconjurător, la asigurarea respectării stricte a normelor de mediu, la asumarea obligațiilor și la asigurarea în termen a finanțărilor necesare.

Grațiela Gavrilescu a amintit, cu acest prilej, că au fost luate măsuri importante privind protecția mediului, una dintre acestea fiind închiderea gropii de gunoi de la Glina prin neprelungirea Autorizației Integrate de Mediu a acesteia, care a expirat la 1 iunie 2017.

Este de notorietate faptul că în ultimii 15 ani localnicii din Glina și Popești-Leordeni au depus sute de reclamații și sesizări către Primărie, Garda de Mediu, Ministerul Mediului, prim-ministru, președintele României, chiar și către Uniunea Europeana, inclusiv plângeri penale îndreptate împotriva administratorilor gropii de gunoi de la Glina, în care au sesizat numeroasele nereguli existente la aceasta: distanța mult prea mică fata de locuințe, chiar și sub 200 de metri, deși prevederile legale impun minim 1.000 de metri, duhoarea persistentă, poluarea apei, primirea de deșeuri toxice cu efecte grave asupra îmbolnăvirii populației, neacoperirea cu pământ a spațiului care nu se află în exploatare, acumulările de levigat care degajă mirosul insuportabil și multe altele.

Cetățenii afectați de ani de zile de funcționarea necorespunzătoare a gropii de gunoi de la Glina și care trăiesc în condiții inumane sunt disperați și au format asociații cerând daune materiale în justiție, inclusiv pentru îmbolnăviri suspecte. Este bine cunoscut faptul că la analizele apei din puțurile săpate în grădinile oamenilor ies de fiecare dată cantități mari de substanțe toxice pentru organism.

Deși autoritățile au tolerat ani de zile groapa de gunoi de la Glina, se pare că, în al 12-lea ceas, au înțeles în sfârșit faptul că sănătatea populației primează în fața intereselor meschine ale administratorului gropii de gunoi.

Problema gravă a calității aerului și a apei, care pun în pericol sănătatea locuitorilor din București și din localitățile învecinate și localizarea gropii de deșeuri la o distanță atât de mică față de locuințele din Glina au determinat inclusiv sesizări din partea Comisiei Europene, România fiind în procedură de pre-infringement din această cauză.

Ani la rândul, în ciuda numeroaselor sesizări, autoritățile și-au pasat problema de la una la alta, și-au declinat competența iar problemele s-au agravat. Poluarea cauzată de groapa de deșeuri Glina, problema gravă a calității aerului, încălcarea fragrantă a legislației prin nerespectarea distanței de siguranță față de localități, au atins însă punctul culminant și nu mai pot fi ignorate iar autoritățile au decis, în sfârșit, să închidă groapa de gunoi de la Glina. – PROMPT MEDIA

 

2 COMENTARII

  1. Din pacate Primaria Generala da tot felul de pomene halucinante ca ajutor doar unor categorii de oameni, din banii tuturor, in loc sa vada aceste crunte probleme de interes general si sa gaseasca metode sa ajute pe cei nevoiasi in a renova ghenele de gunoi din blocurile turn. Pt ca nu suntem toti la fel, unii nici nu stiu la ce pericole sunt expusi toti din cauza acestor nereguli grave de igiena, consecintele le suporta toti. Te scoli si te culci cu „duhoarea” de gunoi in nas.

  2. „Duhoarea” cum f bine este numita in articol de la groapa de gunoi, nu afecteaza doar locuitorii din apropierea ei ci si pe locuitorii din Sect. 6 care suporta in plus si „duhoarea” si microbaraia de la ghenele de gunoi din blocurile turn vechi de zeci de ani, cu tubulatura sparta, cu deseuri organice pe tubulatura intrate in putrefactie, cu gandaci, sobolani, cu peretii incintei nedezinfectati de firme specializate din perioada lu Ceausescu cand le facea statul gratuit, cu pubele infecte si fara saci menajeri pe ele etc. Verificati, este realitatea crunta. Asta se intampla, deoarece aceste ghene, desi sunt in grija primariei Sect. 6 nu sunt niciodata verificate de primarie, sau mediu de sector. Administratorii blocurilor trateaza cu indiferenta si indolenta sesizarile locatarilor, profitand de faptul ca e foarte greu sa fie schimbati din posturi. Unii sunt adminstratori de zeci de ani, sunt versati, s-au lipit de scaune si incaseaza doar intretinerea. Lumea nu stie cum sa-i dea jos. Si asa locatarii pun bani pentru dezinfectanti si detergenti dar igiena si „duhoarea” din scarile de bloc si din casele oamenilor este de nesuportat. Locatarii, parca ar vorbi la pereti.La toate acestea se mai adauga si”duhoarea” din GURILE DE CANALIZARE din jurul blocurilor NEVERIFICATE SI NECURATATE/SPALATE PERIODIC, ASA CUM AR TREBUi. Si de acolo vine „duhoarea” + PLUAREA DE LA MASINI. Toate acestea nu se fac dar se vorbeste mereu despre un mediu curat!!! Care ma intreb?! Poate acest articol sa sensibilizeze organele abilitate, sa-si i-a fiecare notite de aici si sa se vada o schimbare, sa se ia masuri si la aceste Ghene etc. Nu mai spun de mizeria din gradinitele proprii ale blocurilor , nimeni nu i-a la intrebari administratorii de ce nu igienizeaza macar intrearile in blocuri si nu-si fac curat pe terenul de langa bloc?! Nu puteti lasa aceste ghene la cheremul administratorilor care ii intereseaza doar castigul de acolo. Confortul si igiena de care ar trebui sa beneficieze locatarii, de aici incepe!!! De langa usa apartamentului. M-as bucura nespus sa vad controale serioase la ghene/tubulaturi,si schimbari in acest sens deoarece asta nu inseamna bani multi in plus, ci fiecare sa-si faca treaba, iar primaria sa verifice si cotloanele nu doar centrul strazii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.