Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Reguli noi pentru IMM

București: Reguli noi pentru IMM

DISTRIBUIȚI

146198 – 21062017   Camera Deputaţilor a adoptat în şedinţa de vot final de marţi, 20 iunie, proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.3/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal. Măsurile vizează, în principal, susținerea mediului de afaceri prin încurajarea înființării şi dezvoltării microîntreprinderilor, precum şi a stimulării activităților de inovare, cercetare şi dezvoltare, încurajarea vânzărilor imobiliare, eliminarea inechităților privind plata contribuțiilor pentru toţi salariații din România şi scutirea de plata impozitului pe venit pentru salariații sezonieri cu contract individual de muncă.

Astfel, s-a modificat una dintre condiţiile pentru încadrarea firmelor în definiţia microîntreprinderilor, în sensul majorării limitei veniturilor realizate la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent de la 100.000 de euro la 500.000 de euro. Totodată, pentru stimularea creării de noi locuri de muncă şi pentru aşezarea echitabilă a sarcinii fiscale între microîntreprinderi, se stabileşte o cotă de impozitare de 1% pentru aceste persoane juridice care au unul sau mai mulţi salariaţi, abrogându-se cota actuală de 2% pentru microîntreprinderile care au un salariat.

O altă noutate adusă de lege se referă la scutirea de impozitul pe profit, pe o perioadă de 10 ani, în cazul societăţilor care desfăşoară exclusiv activitate de inovare, cercetare-dezvoltare. Măsura va stimula dezvoltarea acestor activităţi, cu consecinţe directe în ceea ce priveşte reducerea exportului de forţă de muncă specializată, va creşte competitivitatea economiei româneşti prin inovare, şi de asemenea, rolul ştiinţei în societate.

Pe de altă parte, legea prevede eliminarea impozitului pe venit datorat de salariaţii sezonieri cu contract de muncă încheiat pe perioadă determinată, respectiv cei din domeniul turismului. Măsura va avea drept consecinţă fidelizarea forţei de muncă autohtone, cu impact semnificativ în plan social.

Legea aduce modificări şi în privinţa modalităţii de stabilire a impozitului datorat pentru veniturile obţinute din transferul dreptului de proprietate, în sensul că introduce plafonul neimpozabil de 450.000 de lei. Pe de altă parte, proiectul de lege adoptat elimină plafonul reprezentând valoarea a de 5 ori câștigul salarial mediu brut, aferent bazei lunare de calcul a contribuțiilor de asigurări sociale, în cazul salariaților. Totodată, persoanele care realizează venituri din investiții nu datorează contribuție de asigurări sociale de sănătate pentru aceste venituri, dacă în cursul anului fiscal beneficiază de salarii, venituri din pensii, din activități independente, din închirieri, din asocierea cu o persoană juridică, din activități agricole, silvicultură și piscicultură.

O altă măsură prevăzută de lege se referă la deducerea de la calculul impozitului pe veniturile din salarii a primelor de asigurare voluntară de sănătate, precum şi a serviciilor medicale furnizate sub forma de abonament, suportate de angajaţi, astfel încât la nivelul anului să nu se depăşească echivalentul în lei al sumei de 400 euro.  PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.