Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Reguli pentru punerea la dispozitie pe piata a echipamentelor radio

București: Reguli pentru punerea la dispozitie pe piata a echipamentelor radio

DISTRIBUIȚI

146125 – 1606208  ANCOM a organizat ieri o reuniune de informare a industriei de profil privind noile conditii de introducere pe piata a echipamentelor radio, avand in vedere faptul ca incepand cu 13 iunie 2017 echipamentele radio care sunt introduse pe piata din Romania trebuie sa satisfaca in totalitate prevederile Hotararii Guvernului nr. 740/2016 privind punerea la dispozitie pe piata a echipamentelor radio, care transpune in legislatia nationala Directiva 2014/53/EU privind echipamentele radio (Directiva RED).

Ce sunt echipamentele radio

Echipamentul radio este un produs electric sau electronic care emite si/sau receptioneaza intentionat unde radio pentru realizarea comunicatiilor radio si/sau radiodeterminarii ori un produs electric sau electronic care trebuie sa fie completat cu un accesoriu, cum ar fi o antena, astfel incat sa emita si/sau sa receptioneze intentionat unde radio pentru acelasi scop. In aceasta categorie se incadreaza, de exemplu, statiile de radiocomunicatii de orice tip, module ori parti dintr-un echipament ce emit intr-o anumita banda de frecvente radio (walkie-talkie), routere wireless, televizoare, aparate radio sau echipamente de localizare a pozitiei geografice (GPS).

Context legislativ

Inainte de data de 13 iunie 2017, era posibila introducerea pe piata din Romania a echipamentelor radio care respectau fie cerintele esentiale prevazute de Hotararea Guvernului nr. 130/2015 privind echipamentele radio si echipamentele terminale de comunicatii electronice si recunoasterea mutuala a conformitatii acestora, fie prevederile Hotararea Guvernului nr. 740/2016 privind punerea la dispozitie pe piata a echipamentelor radio, situatia fiind una tranzitorie. Dupa aceasta data, echipamentele radio ce vor fi introduse pe piata romaneasca vor trebui sa satisfaca in totalitate prevederile ultimului act normativ mentionat si care a transpus in legislatia nationala Directiva 2014/53/EU privind echipamentele radio (asa numita Directiva RED).

In acest context, ANCOM a dorit sa vina in sprijinul principalilor operatori economici care activeaza pe piata echipamentelor radio din Romania cu informatii detaliate si clarificari ale cadrului legislativ.

Principalele prevederi ale Hotararii Guvernului nr. 740/2016

Actul normativ stabileste noi reguli pentru operatorii economici implicati in lantul de aprovizionare ori de distributie al echipamentelor radio, definind intr-un mod mai clar obligatiile ce revin producatorului, reprezentantului autorizat al acestuia, importatorului si distribuitorului.

Documentul legislativ stabileste cerintele esentiale ce trebuie respectate de orice echipament radio produs, introdus pe piata sau pus la dispozitie pe piata, conditiile care trebuie respectate de catre organismele ce efectueaza evaluari a conformitatii produselor, precum si masuri privind cadrul de supraveghere si control efectiv al pietei echipamentelor radio.

Suplimentar fata de cerintele esentiale, noul cadru legislativ prevede norme cu privire la aplicarea marcajului CE, cerinte cu privire la identificarea trasabilitatii echipamentelor radio (de catre cine au fost produse, cine le comercializeaza etc.).

Ce trebuie sa contina instructiunile echipamentelor radio

Alte prevederi importante ale Hotararii Guvernului nr. 740/2016 se refera la instructiunile de utilizare care insotesc echipamentele radio disponibile pe piata noastra, care trebuie sa fie in limba romana, sa fie clare, accesibile, inteligibile si relevante si sa contina informatiile necesare privind utilizarea echipamentelor radio conform destinatiei. Totodata, aceste instructiuni trebui sa precizeze si banda sau benzile de frecvente in care functioneaza echipamentul radio, precum si puterea acestuia de emisie. Pe echipamentul radio sau pe ambalaj/instructiuni de utilizare trebuie sa existe numele, denumirea comerciala sau marca inregistrata, precum si adresa postala ale producatorului si, atunci cand echipamentul radio este fabricat in afara Uniunii Europene, ale importatorului. Toate echipamentele radio trebuie sa fie insotite de o copie a declaratiei UE de conformitate sau de declaratia UE de conformitate simplificata, redactate in limba romana.

Nerespectarea prevederilor acestui act normativ se sanctioneaza de catre organismele abilitate cu amenzi cuprinse intre 500/2.500 de lei și 50.000 de lei. PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.