Acasă Externe DESPRE ÎNTĂRIREA COOPERĂRII ECONOMICE ȘI TEMATICA SECURITĂŢII ENERGETICE DIN REGIUNEA MĂRII NEGRE

DESPRE ÎNTĂRIREA COOPERĂRII ECONOMICE ȘI TEMATICA SECURITĂŢII ENERGETICE DIN REGIUNEA MĂRII NEGRE

DISTRIBUIȚI

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut vineri, 9 iunie a.c., în cadrul vizitei la Washington, D.C, o întrevedere la Departamentul de Stat al SUA cu secretarul de Stat Rex W. Tillerson.

Întrevederea a prilejuit o discuţie aprofundată despre cele mai relevante dimensiuni ale Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, cu accent pe posibilitățile de acțiune comună de natură să aducă valoare adăugată, în special din punctul de vedere al securităţii regionale. Preşedintele României a evidenţiat, în context, faptul că una dintre priorităţile-cheie pentru politica externă a României rămâne întărirea relaţiei transatlantice, fiind un stat care este dedicat în egală măsură proiectului european, cât şi Parteneriatului Strategic cu SUA.

Cei doi interlocutori au căzut de acord că este necesară întărirea ritmului de consultări pe teme specifice, în special cu privire la regiunea Mării Negre.

O atenţie specială a fost acordată obiectivului întăririi cooperării economice și tematicii securităţii energetice din regiunea Mării Negre, România fiind unul dintre cele mai puţin dependente state din acest punct de vedere, cu potenţial de a deveni, pe baza resurselor din platoul continental al Mării Negre şi prin proiecte de interconectare, furnizor regional.

Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat evaluarea sa cu privire la situaţia de securitate pe Flancul Estic al NATO.

Cei doi înalţi oficiali au mai avut un schimb de vederi pe alte teme de interes de pe agenda internaţională.

Secretarul de Stat Tillerson a mulţumit României pentru soliditatea angajamentului său ca partener strategic al SUA, dar şi ca Aliat NATO, recunoscând importanța vitală a regiunii Mării Negre pentru securitatea euro-atlantică. De asemenea, secretarul de stat Tillerson a exprimat aprecierea deosebită pentru progresele semnificative înregistrate de România în lupta anti-corupție și în sprijinul statului de drept, putând fi considerat un model în regiune. Totodată, a exprimat angajamentul său pentru extinderea Parteneriatului Strategic cu România.

Mai mulți membri ai Congresului SUA, decorați de președintele României

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul de decorare a mai multor membri ai Congresului SUA, cu prilejul împlinirii a 20 de ani de Parteneriat Strategic între România și Statele Unite ale Americii.

Astfel, în semn de înaltă apreciere pentru implicarea personală avută în direcția excelentei cooperări bilaterale în plan politic, militar și economic, Președintele României a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor: domnului Orrin Hatch, Președinte pro-tempore al Senatului; domnului Ben Cardin, ranking member al Comitetului pentru Relații Externe din Senat; domnului Ron Johnson, Președinte al Subcomitetului pentru Europa și cooperare în domeniul securității regionale și președinte al Comitetului pentru securitate internă și afaceri guvernamentale din Senat; domnului Marco Rubio, Președinte al Subcomitetului pentru emisfera vestică, crime transnaționale, securitate civilă, democrație, drepturile omului și problematica globală a femeilor din Senat;  domnului Devin Nunes, Președinte al Comitetului pentru informații din Camera Reprezentanților; domnului Mike Rogers, Președinte al Subcomitetului pentru forțe strategice din Camera Reprezentanților; doamnei Jackie Walorski, membru în Grupul de prietenie pentru România din Camera Reprezentanților; domnului Robert Aderholt, membru în Grupul de prietenie pentru România din Camera Reprezentanților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.