Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Educaţia, cea mai folositoare armă pentru combaterea sărăciei

Educaţia, cea mai folositoare armă pentru combaterea sărăciei

DISTRIBUIȚI

146347 – 28062017 – Deputatul USR, Cristina Iurișniți, a susținut marți, 27 iunie, o declarație de presă referitoare la reducerea abandonului școlar.

”În contextul actual al învăţământului, pachetul anti-sărăcie creionat de Guvernul Cioloș poate fi soluția care trebuie să își găsească maximizarea într-o ecuație transpartinică!

Educația nu are culoare politică! La fel și promovarea unor politici educaționale care să își propună realmente  reducerea abandonului școlar, implementarea  unor programe de reducere a clivajelor sociale și a sărăciei, precum Școală după școală sau O masă caldă în școli nu doar în forma pilot ci la nivel național!

Sărăcia copiilor este un fenomen multidimensional, iar pentru a aborda cauzele primare ale dezavantajului, trebuie să avem în vedere și sărăcia educațională. Potrivit unui raport realizat în 2016 de  Fundația Salvați copiii, sărăcia educațională este definită ca acel proces care limitează dreptul copiilor la educație și îi privează de șansa de a învăța și de a-și dezvolta abilitățile cognitive și necognitive de care au nevoie pentru a reuși într-o lume care se schimbă într-un ritm alert. Copiii săraci din punct de vedere educațional nu au nici șansa de a-și dezvolta abilitățile care le permit să se dezvolte emoțional, să stabilească relații și să aibă un rost într-o societate căreia simt că-i aparțin. Sărăcia educațională tinde să se transmită de la o generație la alta, însă acesta este un proces care poate și ar trebui să se schimbe !

Credem că sărăcia copiilor și sărăcia educațională ar trebui să fie abordate dintr-o perspectivă a drepturilor copilului. Toate țările europene au ratificat Convenția Națiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului și prin urmare au obligația de a proteja, promova și pune în practică drepturile copiilor, indiferent de circumstanțele familiale ale fiecăruia.

Factorii de decizie ar trebui să abordeze sărăcia și excluziunea socială a copiilor folosind o metodă transversală. Aceștia ar trebui să pună la dispoziție fondurile necesare pentru finanțarea investițiilor învățământ sistemul de îngrijire și educație timpurie și să se asigure că sistemele naționale de învățământ furnizează o educație echitabilă, de înaltă calitate.

Asociația  Human Catalyst a protestat  recent în Parlament pentru a trage din nou de mânecă Coaliția de guvernare să își țină promisiunile! Finanțarea de la bugetul de stat a Programului ”Școala după scoală” este prioritate doar pe hârtie! Susțin cu fermitate necesitatea susținerii financiare a acestui program pentru reducerea ratei de abandon școlar. În prezent în România rata de abandon școlar este de 19, 1 %, adică 25000 de copii din ciclul primar și gimnazial abandonează anual școala. România ca membru UE a aderat la respectarea ratei de reducere a abandonului școlar la sub 10 % pana în 2020.

În prezent, programul școală după școală funcționează doar în procent de 18, 4 % , finanțarea fiind asigurat în mare parte de asociațiile neguvernamentale. Coaliția de guvernare nu își respecta promisiunile mult trâmbițate!  Sa așteptam rectificarea bugetara? Mă îndoiesc că se va întâmpla ceva bun! Nu mai putem sa credem promisiunile deșarte ale guvernanților!  Este evident că  tot societatea civilă sau părinții vor trebui să susțină finanțarea unui program de îmbunătățire a calității și accesului la educație extinsă pentru  binele copiilor noștri”, a fost mesajul deputatului. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.