Acasă Politic LUDOVIC, AL XVI-LEA

LUDOVIC, AL XVI-LEA

DISTRIBUIȚI

Așa cum era de așteptat, Ludovic Orban a câștigat detașat competiția prezidențială în fața lui Cristian Bușoi, devenind al XVI-lea președinte al Partidului Național Liberal. Congresul din 17 iunie 2017, desfășurat la ROMEXPO, a fost primul eveniment major de la încheierea fuziunii dintre PNL și PDL.

Ludovic Orban a primit 3.518 de voturi din partea delegaților liberali, în timp ce contracandidatul său a primit 952 de voturi.

Orban a promis, în fața a 5.000 de delegați că PNL va câștiga următoarele alegeri prezidentiale, parlamentare și locale. PNL a spus, astfel, răspicat, că îl va susține pentru încă un mandat pe președintele Klaus Iohannis.

Orban, printre altele, i-a avertizat pe liberali că știe foarte bine cine face blat cu PSD, motiv pentru care le cere acestor persoane să înceteze orice negociere de culise și să nu mai vândă interesele PNL pentru funcții și avantaje personale primite de la social-democrați. ”Cine vrea să lupte alături de noi îl așteptăm, cine nu vrea să lupte o să rămână mai în spate”, a subliniat Orban.

Cristian Bușoi a spus că Orban s-a înconjurat de oameni pe care i-a criticat și în care nu are incredere, motiv pentru care el nu crede că va reuși să realizeze ceea ce își propune în partid.

Orban are 54 de ani și este un vechi membru al PNL. A fost ministrul Transporturilor în perioada aprilie 2007 – decembrie 2008, în Cabinetul Tăriceanu, și s-a remarcat în februarie 2011 ca fiind singurul care a votat împotriva formării Uniunii Social Liberale.

Orban a intrat în PNL în 1992 și a fost ales consilier local la Sectorul 3 București (1992 – 1996) și consilier local la Sectorul 1 Bucuresti (1996 – 1997). A fost deputat în perioada 2008 – 2012 și 2012 – 2016. În 2016 nu a mai candiat pentru un nou mandat din cauza procesului în care era implicat și în care a fost achitat în primă instanță în ianuarie 2017.

A încercat în trei rânduri să fie primar general al Capitalei – la alegerile din 2008, 2012 și 2016, însă la acestea din urmă s-a retras. Orban a candidat și în 2014 la funcția de președinte al PNL, când a început fuziunea cu PDL, însă atunci a fost aleasă Alina Gorghiu în cadrul Biroului Politic Național.

Înaintașii lui Ludovic Orban la președinția PNL au fost Ion C. Brătianu, Dimitrie C. Brătianu, Dimitrie Alexandru Sturdza, Ion I. C. Brătianu, Vintilă I. C. Brătianu, Ion G. Duca, Constantin I. C. Brătianu, Radu Câmpeanu, Mircea Ionescu Quintus, Valeriu Stoica, Theodor Stolojan, Călin Popescu – Tăriceanu, Crin Antonescu, Klaus Iohannis, Alina Gorghiu și Raluca Turcan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.