Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Maior: Am fost acasă la Oprea

Maior: Am fost acasă la Oprea

DISTRIBUIȚI

146034 – 12062017  Fostul director al SRI, George Maior, actualul ambasador al României în SUA, a fost audiat luni în comisia de anchetă a alegerilor prezidenţiale din 2009, transmite News.ro. În faţa comisiei, Maior a declarat că, în seara scrutinului, a fost acasă la fostul vicepremier Gabriel Oprea, în cadrul unui eveniment privat şi că nu are ce să-şi reproşeze.

Întrebat dacă există o problemă de moralitate ca directorul SRI să meargă la evenimente private alături de politicieni chiar în seara alegerilor, George Maior a negat, spunând că este „contrar naturii umane” să nu participi la evenimente cât timp ocupi funcţii publice.

George Maior: „Nu este nimic impropriu, fiind vorba de un eveniment privat. Asta este opinia mea. Nu erau asemenea evenimente dese, exact aşa cum bănuiesc că nu sunt dese nici la alţi reprezentanţi ai statului. Orice reprezentant al statului poate, cred eu, participa la un eveniment privat. Nu are nicio legătură calitatea mea de director SRI cu participarea la un eveniment privat. Ar fi însemnat ca timp de 9 ani să nu particip la absolut niciun fel de eveniment privat, ceea ce cumva e contrar naturii umane”, a explicat fostul director al SRI”.

Actualul ambasador a refuzat să dea amănunte despre cine a mai participat la întâlnirea din seara celui de-al doilea tur de scrutin. Întrebat direct dacă la întâlnirea de la Gabriel Oprea au fost prezenți Laura Codruța Kovesi și Florian Coldea, George Maior a insistat că nu va vorbi despre acest lucru. „Fiind un eveniment privat, cu riscul de a fi repetitiv, la această întrebare am să răspund permanent: nu am să discut despre evenimentul privat ca atare, desfășurarea lui sau persoanele care au fost acolo. Orice persoană care are cunoștință despre acest eveniment privat poate sesiza orice instituție competentă și abilitată a statului în legătură cu eventuale ilegalități sau aspecte neconsitituționale”, a adăugat Maior.

„Nu s-au întâmplat aspecte pe care să le sesizez ca ilegale, neconstituţionale şi chiar conform unor standarde de moralitate din punct de vedere al funcţionării instituţiilor şi persoanelor care reprezintă acele instituţii. Nici din acest punct de vedere nu am ce să îmi reproşez”, a mai afirmat el.

Întrebat ulterior despre apariţia unor informaţii din căsuţa sa de mail, legat de hacker-ul Guccifer, George Maior a răspuns scurt: „Fake news”.

„Luni ne vom întâlni cu domnul George Maior şi cu domnul Vergil Voineagu, cel care a fost preşedintele INS la data alegerilor. Pentru marţi, domnul Robert Cazanciuc, domnul Gheorghe Neţoiu, domnul Cătălin Voicu şi domnul Dumitru Iliescu, iar pentru miercuri domnul Emil Boc şi o s-o invităm pe doamna Laura Codruţa Kovesi”, a anunţat, miercuri, preşedintele comisiei, social-democratul Mihai Fifor.

Iniţial, George Maior fusese programat pentru data de 6 iunie, dar acesta a cerut o amânare în condiţiile în care preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat săptămâna trecută în vizită în Statele Unite.

În pofida anunţului făcut de Fifor, este puţin probabil ca procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, să vină la audierea sa programată pentru miercuri.

Totodată, Laura Codruţa Kovesi, nu a fost prezentă la audieri, invocând o hotărâre a CSM care interzice obligarea procurorilor de a se prezenta la comisiile parlamentare, precum şi o decizie a Curţii Constituţionale din 1994, conform căreia dispoziţiile din regulementele Parlamentului care obligă persoane de a se prezenta la comisiile de anchetă sunt neconstituţionale. – PROMPT MEDIA

 

foto:realitatea.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.