Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Medicamentele contrafăcute, capcanele din mediul online

Medicamentele contrafăcute, capcanele din mediul online

DISTRIBUIȚI

146305 – 27062017 Marți, 27 iunie 2017,  dr. Maricela Cobuz, deputat PSD de Suceava, a susținut în ședința de plen a Camerei Deputaților o declarație politică privind ”Achiziția de medicamente online și riscul asumat de către pacienți” în momentul consumării acestor produse.

În declarația politică, deputatul  s-a referit la faptul că în România populația se confruntă cu vânzări online de medicamente de diferite feluri. Pe piața românească, la nivelul anului 2010, medicamentele contrafăcute, cu vânzare online, reprezentau 5-7 % din piața produselor farmaceutice, echivalentul a 100 milioane de euro, aici regăsindu-se și o parte din taxele și impozitele care nu au mai ajuns să fie plătite statului român.

Din păcate, cele mai multe medicamente comercializate în mediul online, a precizat deputat dr. Maricela Cobuz, sunt destinate pacienţilor care au cancer, aceştia fiind cei mai expuşi comerţului ilegal cu medicamente. De cele mai multe ori farmaciile online se folosesc de prețuri mai mici pentru a putea vinde medicamentele contrafăcute și neautorizate pe piața din România.

Comisia Europeană în domeniul sănătății publice a emis o directivă privind medicamentele falsificate, care a intrat în vigoare la data de 2 ianuarie 2013, şi care prevede măsuri menite să îmbunătățească siguranța acestor produse, fiind vorba despre măsuri de verificare a autenticității lor și de garantare a calității acestora.

Prin modificarea Legii Farmaciei se reglementează comerţul online pentru farmaciile autorizate. În cadrul legii se introduce această prevedere prin care site-urile autorizate trebuie să aibă în spate o farmacie autorizată, urmând ca Ministerul Sănătății, prin normele de aplicare a legii, pe care le va emite, să vină cu prevederi astfel încât lista farmaciilor autorizate pentru comerțul online să fie afișată pe site-ul Ministerului sau Agenției Naționale a Medicamentului. Un proiect de lege care cuprinde aceste modificări se află în procedură legislativă  la Camera Deputaților, la finalul lunii mai 2017 primind avizul favorabil al Guvernului României. Respectivul proiect  reglementează vânzarea de produse medicamentoase prin intermediul internetului, însă doar a celor care se eliberează fără prescripție medicală.

La finalul declarației politice, dr. Maricela Cobuz a arătat că, în calitate de deputat și membru al Comisiei pentru sănătate și familie, va susține proiectul legislativ în cauză, pentru a îngrădi comercializarea medicamentelor contrafăcute online și a contribui la prevenirea riscurilor la care se supun pacienții în momentul achiziționării și consumului de medicamente. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.