Acasă Externe Agenda Europeana Strasbourg: Pavel Filip: Este respectată utilizarea limbii române ca limbă oficială în...

Strasbourg: Pavel Filip: Este respectată utilizarea limbii române ca limbă oficială în Republica Moldova

DISTRIBUIȚI

146327 – 28062017 În cadrul celei de-a treia părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 26-30 iunie 2017), senatorul Titus Corlățean s-a adresat în plenul Adunării prim-ministrului Guvernului Republicii Moldova, Pavel Filip.

Senatorul Corlățean a salutat evoluțiile pozitive din Republica Moldova, în special cu privire la promovarea reformelor democratice, a statului de drept și în combaterea corupției, precum și în ceea ce privește implementarea angajamentelor europene ale autorităților de la Chișinău, evoluții prezentate într-un raport distribuit de Republica Moldova la Consiliul Europei în limbile “română și engleză”.

Cu referire la statul de drept, președintele Delegației române la APCE a întrebat care sunt măsurile concrete pe care intenționează guvernul de la Chișinău să le întreprindă pentru a garanta implementarea deciziilor Curții Constituționale ale Republicii Moldova, de exemplu cu privire la limba de stat oficială, care a fost recunoscută de Curtea Constituțională în decembrie 2013 ca fiind limba română, în deplin acord cu adevărul istoric. În acest context, a arătat că această decizie care are efect obligatoriu erga omnes ar trebui respectată și de actualul președinte al Republicii Moldovei.

În răspunsul său, premierul moldovean a arătat că este respectată utilizarea limbii române ca limbă oficială, atât de către guvern, inclusiv pe site-ul Executivului Republicii Moldova, cât și personal de prim – ministrul “încă din 1966, anul nașterii” sale. A menționat că deciziile Curții Constituționale nu trebuie puse în discuție, ci aplicate, și a dat asigurări că Executivul de la Chișinău va lua toate măsurile pentru implementarea deciziilor autorității de jurisdicție constituțională. A mai adăugat că, din păcate, valori precum limba și identitatea națională au fost utilizate de forțele politice din Republica Moldova pentru a diviza societatea și a lansat un apel către clasa politică moldovenească să se concentreze asupra lucrurilor care contribuie la coeziunea societății, premisă a unei dezvoltări viitoare durabile. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.