Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Strategia Energetică a României, în avizare la Ministerul Mediului

Strategia Energetică a României, în avizare la Ministerul Mediului

DISTRIBUIȚI

146233 – 22062017  Strategia Energetică a României se află, în acest moment, în avizare la Ministerul Mediului, iar pentru perioada următoare avem în plan să ridicăm acest document la rang de lege pentru a crea stabilitate și predictibilitate în domeniu, a declarat, joi, în cadrul unei dezbateri de specialitate, Robert Iulian Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei și președintele Consiliului de Administrație al Nuclearelectrica. ”Pentru Strategia Energetică a României s-a comandat un studiu în 2016 și s-au făcut multe scenarii. Din punctul meu de vedere, ceea ce au făcut colegii mei pe parcursul anului 2016 este foarte bine, au gândit o strategie pe următorii 30 de ani, însă evident cum era de așteptat o nouă conducere la minister, o nouă echipă și suntem în faza de re-evaluare a acestei strategii, nu neapărat de schimbare. Noutatea pe care vrem să o introducem în aprobarea noii Strategii Energetice este să o ridicăm la rang de lege. Am constatat că interesul pentru Strategia Energetică este extrem de mare în cadrul fiecărei comisii parlamentare prin care am trecut în ultimele șase luni. Așa încât, împreună cu ministrul Toma Petcu (ministrul demisionar al Energiei, n.r.) am luat hotărârea de a o ridica la rang de lege pentru a reuși să ajungem la cele două deziderate spuse mai devreme — stabilitate și predictibilitate.

Având o Strategie Energetică foarte bine determinată pe următorii 30 de ani, atunci vom putea discuta și despre ce proiecte vom scoate ca țară. Dacă este loc de mai bine și de îmbunătățiri, vor fi făcute. Strategia Energetică a României este în avizare la Ministerul Mediului și în paralel sperăm să definitivăm și din punct de vedere al specialiștilor noștri din Ministerul Energiei”, a spus Tudorache.

Potrivit oficialului, România trebuie să-și reducă pe cât posibil capacitățile de poluare, dar renunțarea definitivă la producerea de energie pe bază de cărbune este ”aproape imposibilă”.

”Acum suntem în situația în care la nivelul Uniunii energetice europene se pune problema decarbonării, preponderent cu creșterea energiei din surse regenerabile și cu eficiența energetică. În acest context, România trebuie să să-și reducă pe cât posibil capacitățile de poluare și să coreleze aceasta de pe alte paliere. Pentru noi este extrem de importantă energia nucleară. În viziunea Ministerului Energiei, realizarea unui ciclu nuclear integrat este o mare ambiție pe care ne dorim foarte mult să o atingem. În viitorul nu foarte apropiat noi nu vom renunța la capacitățile de producere a energiei produsă pe bază de cărbune, este aproape imposibil”, a subliniat secretarul de stat din Ministerul Energiei.

Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate (ARSCM) organizează, joi, la Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR), dezbaterea cu tema ”Strategia Energetică a României. Priorități de investiții ale Ministerului Energiei”.

Evenimentul își propune să clarifice Strategia Energetică a României și să aducă în prim plan oportunitățile de investiții ale Ministerului Energiei și aduce la aceeași masă cele mai mari companii din industrie, alături de factorii decidenți din domeniu. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.